Mladi mirovnjaci u mirovnom karavanu posjetili Banja Luku, Tuzlu, Mostar i Sarajevo

Homeinmedia danas

Mladi mirovnjaci u mirovnom karavanu posjetili Banja Luku, Tuzlu, Mostar i Sarajevo

Večeras / “Iftar zajedništva” na otvorenom

Centar za izgradnju mira uspješno je realizovao mirovni kamp i mirovni karavan u okviru kojeg su mladi mirovnjaci posjetili Banja Luku, Tuzlu, Mostar i Sarajevo gdje su imali priliku  upoznati se s radom nevladinih organizacija i aktivnim pojedincima te istražiti grad i posjetiti sakralne i kulturno-historijske objekte.

Mirovnom karavanu prethodio je šestodnevni mirovni kamp u Sanskom Mostu na CIM-ovoj Bašči Mogućnosti koja je smještena u prirodi i kao takva je idealna za edukaciju, upoznavanje i odmor. Mladi su učili o temama kao što su pozitivni mir, identiteti, stereotipi i predrasude koje u velikoj mjeri utječu na misaone procese i ponašanja. Važan dio cjelokupnog procesa je izgradnja unutrašnjeg mira koji je neophodan i polazna tačka za izgradnju mira u zajednicama iz kojih učesnici dolaze.

Projekat je okupio mlade ljude iz cijele BiH raznih etničkih i religijskih opredjeljenja koji različitosti prepoznaju kao vrijednosti i žele upoznati i razumjeti jedni druge. Distanciranjem od medijske hiperpodukcije i enormnog priliva informacija koje nas svakodnevno okupiraju prestajemo saosjećati jedni s drugima i naše emocije postaju mnogo slabije, nakon što smo smanjili upotrebu telefona osjećamo se bolje i emocije se vraćaju u svom izvornom obliku što nam omogućuje da radimo i edukujemo se, istakao je jedan od učesnika.

Iako su proveli  relativno kratak period zajedno rastanak je mnogima teško pao i istakli su da je ovo samo jedan u nizu susreta te da se raduju posjetiti svoje prijatelje u gradovima širom naše zemlje. Jedan od učesnika istakao je: “Pokazalo se kao tačnim ono što ste nam kazali na početku, definitvno se nećemo vratiti kao isti ljudi koji smo bili kada smo došli na mirovni kamp”

Po povratku u svoje zajednice učesnici će uz mentorsku podršku organizovati aktivnosti/inicijative koje doprinose razvoju mir i aktivnizma.

Projekat “EU za mlade mirovnjake u BiH” podržan je od strane EUSR BiH.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0