instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Moskovski Komersant: Dodik u sukob sa svijetom uvlači Rusiju i Srbiju

Moskovski Komersant: Dodik u sukob sa svijetom uvlači Rusiju i Srbiju

Referendum u RS, održan uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, prijeti jačanjem konfrontacije međunarodne zajednice i predsjednika RS Milorada Dodika.

U taj sukob mogu biti uvučene i Srbija i Rusija, ocjenjuje moskovski dnevnikKomersant.

List piše da međunarodna zajednica ne smatra da je praznik Dan RS legalan i da se, kao i Bošnjaci, boji da je ovaj referendum probni balon za kojim slijedi referendum o izlasku RS iz  Bosne i Hercegovine.

Komersant dodaje da je Dodik samo ojačao te bojazni, nazivajući poslije referenduma Republiku Srpsku državom i ne isključujući mogućnost održavanja referenduma o samostalnosti.

Komersant ocjenjuje da se međunarodna zajednica našla u složenom položaju, jer ne može da ignoriše referendum i dodaje da će oštro kažnjavanje Republike Srpske samo ojačati napetost u regionu.

List piše, pozivajući se neimenovane sagovornike u Sarajevu, da je najrealnija mogućnost izolacija samog Dodika i podrška manje radikalnih oponenata unutar Republike Srpske.

“U slučaju realizacije takvog plana u konfrontaciju međunarodne zajednice i predsjednika RS mogu biti uvučene Srbija i Rusija, na čiju podršku računa Dodik.

 

Po ocjeni lista, Moskva izbjegava bezuslovnu podršku Dodika, pošto se Kremlj nakon sastanka Dodika sa Vladimirom Putinom ograničio na kratko saopštenje o susretu, gdje nema ni riječi o referendumu ni o podršci.

“To može da znači da je Moskva, posle Beograda izabrala da ne ulazi u direktne sporove oko referenduma u RS i njegovih posljedica. Jer, podrška Dodika bi za nju značila ne samo dobijanje novog povoda za svađe sa Zapadom, već i zauzimanje jače prosrpske pozicije od one koju zauzima sama Srbija, za Rusiju glavni partner na Balkanu”, ocenjuje Komersant.

KOMENTARI