SDA sa borcima Armije BiH

HomeLokalne temeSanski Most

SDA sa borcima Armije BiH

Asim Kamber: „NEPAMETNI“ ŠEPIĆ

Općinska organizacija SDA Sanskog Mosta, jučer je upriličila sastanak boračkog Ministra Dževada Malkoča (SDA), sa čelnicima boračkih udruženja i pripadnicima boračke populacije.

1

Cilj ovog sastanka bio je da se heroji našeg grada upoznaju sa radom nadležnog Ministarstva za boračka pitanja Unsko – sanskog kantona te da u otvorenom dijalogu daju svoje prijedloge kako unaprijediti status zaslužnih kategorija…

„U vrijeme teškog socijalno – ekonomskog stanja u BiH, Vlada USK-a izvršava sve svoje obaveze iz oblasti boračko – invalidske zaštite. Ministarstvo ujedno boračku populaciju pomaže kroz jednokratne novčane pomoći, stipendiranje djece boraca, troškove džennaza, udruženja i sve projekte koji su opravdani i dolaze od boraca. Najvažnija je činjenica da nadležno ministarstvo u cijelosti i puno bržim procedurama plaća obaveze za građevinske dozvole kuća koje borci grade i pretvorbu poljoprivrednog u građevinsko zemljište“, naglasio je Malkoč.

6

„Početkom ovog mjeseca sam naložio isplate svih obaveza za projekte spomen obilježja u Sanskom Mostu koje je bivši ministar financija Zikrija Duraković (A SDA) nepotrebno zadržavao na trezoru. Ministar Duraković, nažalost nije dozvoljavao da se uplati 11 000 KM za projekat spomen obilježja – Stari Majdan, spomen obilježja za Galaju i u Gornjem Kamengradu. Za obilježavanje manifestacije „Galaja“ tek smo prošle sedmice prebacili sredstva, a znamo da je održana još u proljeće. Takav odnos prema zaslužnoj populaciji u dolini Sane neće se ponoviti. Dozvolite mi na kraju da pohvalim rad sportskog kolektiva ratnih invalida KIK – Sana koji svojim trudom postižu odlične rezultate i istinski su promotori BiH i na međunarodnim takmičenjima. Pohvalio bih i veoma dobre rezultate lokalne vlasti i čelnika boračke populacije na brizi i stambenom zbrinjavanju boraca. Mi u Bihaću jednu zgradu preko deset godina gradimo i još je završili nismo, a vi ste takvih desetak napravili i na tome vam čestitam“, istakao je Malkoč u svome izlaganju.

4

Aktivno učešće na ovom sastanku uzeli su i prisutni pripadnici A BiH. Nijaz Bahtić je ukazao na činjenicu: „Da je Čaplje dalo značajan broj boraca koji su i svoje živote dali za obranu BiH, ali još uvijek u ovoj MZ nije urađeno spomen obilježje“.

Ramić Dževad je istako činjenicu da je bio u ratu bez ruke ali još uvijek nema status RVI.

Smijenio me Kadirić sa autonomašima

Brigadir Senad Kljajić je pohvalio rad ministra Malkoča i sve ono što je on uradio u kratkom vremenu za borce Sanskog Mosta. „Žao mi je što danas među nama ovdje nije Nijaz Kadirić koji u javnosti širi laži kako SDA i njeni čelnici surađuju sa Fikretom Abdićem, a zapravo je prava istina da je lično on (Kadirić) sa autonomašima (DNZ-a i Laburistima) dogovarao smjenu nas – ministara iz SDA“, istakao je Kljajić.

8

Muhamed Lemeš je ukazao na velike propuste koje je napravio prethodni federalni ministar boraca Zukan Helez, a tiču se izmjena i dopuna Zakona o pravima boraca i njihovih porodica.

Hasib Okčić je postavio pitanje statusa boraca koji su Armiji BiH bili kraće od jedne godine.

Farko Alagić je predložio da: „Ured i zaposlenici BIZ-a pređu u nadležnost općine jer su na kraju i problemi ove populacije rješavaju na lokalnom nivou“. Alagić se izjasnio da borci trebaju imati samo jedno udruženje a ne 136 koliko ih je danas na našem kantonu.

9

Predsjednik OO SDA Asim Kamber je u samom uvodu demantirao činjenicu da je za imenovanje ove Vlade tobože tražena podrška i Fikreta Abdića. „Potpuno sam siguran da ni prisutni ministar Malkoč koji je sa našim herojima Ključko – sanske brigade branio bihaćki okrug a ni premijer Rošić koji je kao maloljetni mladić (17 g.) ušao u redove A BiH, nikada takvo što uradili ne bi… Ovih dana se iz „Prijedora“ od strane naše opozicije napada lokalna vlast kako je na štetu Srba podijelila 600 placeva borcima i kako je na taj način napravljena šteta budžetu općine. Mi ćemo, ako Bog da odmah nakon formiranja novog saziva Vijeća pokrenuti novu inicijativu formiranja građevinskih parcela koje ćemo uz veoma povoljne uslove dodjeljivati onim borcima i njihovim porodicama koje nisu riješile svoj stambeni problem. U takvom paketu sa sličnim uslovima ćemo podržati da svoje stambene probleme rješavaju socijalne kategorije i mladi bračni parovi“, istako je Kamber.

Ministar Malkoč, uz odgovore na postavljena pitanja, na kraju se zahvalio prisutnim borcima i lokalnim čelnicima sa željom da se suradnja u narednom periodu i poboljša u korist naših boraca…

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0