instant fap
NaslovnicaBiH

Mostar polako postaje hrvatski grad

Mostar polako postaje hrvatski grad

Mostarski muftija hadži Seid ef. Smajkić tvrdi da radna grupa eksperata, formirana kako bi pokušala pronaći rješenje za promjenu Statuta grada Mostara na osnovu sporne odluke Ustavnog suda BiH, ne može ništa napraviti i da će se sve to naprosto pretvoriti u mlaćenje prazne slame.

Ekspertska grupa, naime, do kraja ove sedmice mora pokušati naći rješenje za Mostar, a njihov naredni sastanak bit će održan u petak 8. juna.

“Ti stručnjaci ne mogu ništa napraviti. Sve je do politike. Sve ovo ide na štetu i grada Mostara, a samim time i Bošnjaka. Ozbiljno se bojim za sudbinu Mostara i Bošnjaka u njemu. Protežiraju se opcije koje Mostar vide kao hrvatski grad. To se više i ne krije. Predstavnici Hrvata otvoreno kažu da žele imati većinu u gradu i svog gradonačelnika. Sada se želi doći u poziciju da je u Mostaru sve završeno”, izjavio je muftija Smajkić koji vjeruje da Hrvati imaju vjetar u leđa međunarodne zajednice kako bi došli do pozicije ispunjavanja njihovih starih političkih interesa u Hercegovini.

“Sve sam uvjereniji da Ustavni sud BiH samo izvršava naloge politike. Spoznao sam to iz više sastanaka koje sam obavio. Sve je to samo kamuflaža, a cilj je da Mostar bude hrvatski stolni grad. Nažalost, bošnjačka politika kasni u slučaju Mostara, kao i u slučaju Srebrenice. Bošnjački političari su dobro uradili za sebe, ali ne i za narod”, smatra muftija Smajkić.

Napominje da stalno upozorava narod na težak položaj Bošnjaka u Hercegovini.

“Sada nam predstoji čitav niz važnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u Mostaru. Ponovo ću govoriti i o spomenutim važnim činjenicama. No, postavit ću i jedno vrlo važno pitanje – zašto mi obilježavamo značajne datume odbrane od agresije kada padamo u podjarmljeni odnos?! To nije pošteno radi naših šehida zbog kojih se okupljamo na tim mjestima. To pitanje stavit ću pred naše političare”, istakao je muftija Smajkić.

Ustavni sud BiH je u svojoj presudi naložio Parlamentu BiH da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji govori o načinu izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

U praksi to bi značilo ukidanje modela po kojem je svaka izborna jedinica daje isti broj članova Gradskog vijeća Mostara i uvođenje delegiranja vijećnika po principu “jedan čovjek jedan glas”.