instant fap
Naslovnicainmedia danas

“Mrvica” predstavila bezglutenski način ishrane

“Mrvica” predstavila bezglutenski način ishrane

Udruženje oboljelih od celijakije „Mrvica“ iz Sanskog Mosta, organizovalo je u malom gradskom parku prezentaciju bezglutenskog načina ishrane. Članovi udruženja predstavili su građanima bezglutensku hranu, slana i slatka jela koja su posebno pripremljena za ovu priliku, kao i način prehrane osoba oboljelih od celijakije.

Pomenute aktivnosti dio su projekta koji ima za cilj upoznati javnost o ovoj bolesti, načinu liječenja, kao i prehrani koju koriste osobe oboljele od celijakije, a radi se o projektu koji je finansijski podržala i općina Sanski Most. Predsjednica udruženja, Edina Musić, istakla je kako su u proteklom periodu učinjene značajne aktivnosti i pomaci na planu edukovanja javnosti o ovoj rijetkoj bolesti crijevnog trakta, te je ostvarena plodna saradnja sa nadležnim institucijama kako bi se olakšao život oboljelima od ove bolesti.

Osobe oboljele od ove bolesti su primorane konzumirati posebne namirnice koje u sebi ne sadrže gluten, a njihova cijena je izuzetno visoka. Zahvaljujući aktivnostima ovog udruženja, omogućene su određene pogodnosti kada je riječ o nabavci bezglutenske hrane za potrebe celijakičara, a posebno brašna. Rad udruženja do sada su pomogle kantonalne i lokalne vlasti, a u narednom periodu ono će se pokušati izboriti za određene olakšice u radno-pravnom zakonodavstvu za roditelje djece koja su oboljela od celijakije.

Podsjećamo da se radi o opakoj bolesti probavnog sistema koju obilježava nepodnošljivost na gluten te bjelančevine pšenice, raži, ječma, zobi i drugih žitarica. Ovom prilikom pomenuto udruženje uputilo je zahvalnost svima koji podržavaju njihov rad.

KOMENTARI