instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

MUP KS pokrenuo istragu protiv policajca nakon što je otkrio da sedam godina radi u istoj uniformi

MUP KS pokrenuo istragu protiv policajca nakon što je otkrio da sedam godina radi u istoj uniformi

 

Nezadovoljstvo radom Ministarstva unutrašnjih poslova KS, ali i Sindikata policije KS je nedavno kulminiralo grupisanjem oko novog udruženja. Članovi tog udruženja su javno iznijeli probleme koje imaju u radu, kao što je nepostojanje novih uniformi, zbog čega su sada na meti unutrašnje kontrole.

Prije tri mjeseca je osnovan novi policijski sindikat u Kantonu Sarajevo Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS usljed nezadovoljstva članova radom postojećeg Sindikata policije KS.

Nakon osnivanja, članovi novog sindikata su u javnosti govorili o problemima s kojima se susreću prilikom rada, ali i problemima koje su imali u bivšem sindikatu. Policajac Amir Bašić je tada u izjavi za O kanal kazao da već sedam godina radi u istoj uniformi i cipelama, što je bilo dovoljno da protiv njega bude pokrenuta unutrašnja istraga.

U pozivu Bašiću na razgovor, koji je dobio od Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde MUP-a KS, stoji da se protiv njega vodi unutrašnja kontrola upravo zbog tog javnog nastupa na televiziji, a sumnjaju da je počinio povredu službene dužnosti iz Zakona o policijskim službenicima KS. Sporni snimak možete pogledati u nastavku.

Unutrašnja kontrola poručuje da niko nema pravo da kaže pravo stanje u policiji… Bašić sedam godina nema uniformu. I mnogo je Bašića, ali za razliku od njega, ne smiju da se odvaže i iznesu problem”, rekao je to za Klix.ba Viktor Ćatić, predsjednik novog udruženja Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS.

“Stavljen je u situaciju da se pere za nešto što je tačno. Umjesto da poslodavac riješi problem, on ide u maltretiranje onih koji ukažu na problem”, tvrdi Ćatić.

On, pored problema sa uniformama, upozorava na još jedan ozbiljan problem koji policajcima onemogućava rad, a to je nepostojanje novih znački, odnosno legitimacija. Kaže da su mnogi, promijenili radno mjesto i poziciju, a da nisu dobili nove značke, dok ih neki nemaju uopšte.

“Ja sam viši inspektor, a nemam značku, nosim policijsku. Ali još veći je problem za one koji nemaju nikako. Policajac u civilu ne može intervenisati na terenu ukoliko dođe do takve situacije jer nema značku i nije ga moguće legitimisati”, navodi Ćatić.

Naveo je i situaciju u policijskoj stanici Trnovo, čija zgrada je neuslovna godinu dana nakon poplava koje su je zadesile. On ističe kako uprava MUP-a KS nije uradila ništa da riješi taj problem, dok se njihov sindikat nije angažovao, a ističe i da očekuju negativan izvještaj inspekcijskog nadzora za ovu policijsku stanicu.

“Odobreno je 20 miliona KM da se utroši u MUP KS, a policajci i dalje nemaju čime da rade”, poručuje Ćatić.

Sindikat na čijem je Ćatić čelu je prilikom registracije naišao na brojne opstrukcije, prvenstveno u Ministarstvu pravde KS, koje im zbog nepotpune dokumentacije nije dozvolilo otvaranje udruženja, a pri tom nije ostavilo ni rok za dostavljanje nedostajuće dokumentacije.

“Njima je 15 dana jedan akt putovao sa sprata u prizemlje da bi došao nazad do mene”, navodi Ćatić.

Udruženje, odnosno Sindikat su na kraju uspjeli registrovati sa istim dokumentima, ali na federalnom nivou.

KOMENTARI