instant fap
NaslovnicaBiH

Muslimanima je servirao pastrmku omotanu ŠPEKOM, i ljutio se kad su mu oni prigovarali jer im je preporučio PRASE

Muslimanima je servirao pastrmku omotanu ŠPEKOM, i ljutio se kad su mu oni prigovarali jer im je preporučio PRASE

Samo četiri mjeseca trajala je poslovna idila proslavljenog reality kuhara Stephana Macchija i vlasnika dvorca Bežanec Siniše Križanca u tom, kako su ga nazvali, luksuznom gastro-grofovskom resortu u Hrvatskom zagorju

Samo četiri mjeseca trajala je poslovna idila proslavljenog reality kuhara Stephana Macchija i vlasnika dvorca Bežanec Siniše Križanca u tom, kako su ga nazvali, luksuznom gastro-grofovskom resortu u Hrvatskom zagorju. Stephan i njegova partnerica Angelika Kolarić u listopadu prošle godine unajmili su Bežanec na četiri godine kako bi se u toj kuriji iz 17. stoljeća bavili luksuznim turizmom.

Međutim, već krajem siječnja Macchi i Križanec su se posvađali jer je posao katastrofalno loše išao. Križanec je tražio novac za najam i režije, a Macchi se pravdao da to ne može plaćati jer je puno uložio u restauraciju dvorca i nema dovoljno prihoda od tek povremenih gostiju koje nikako nisu mogli privući.

Utjerivači dugova

Sve je kulminiralo posljednje nedjelje u siječnju kad je Stephan pod okriljem noći pokupio osobne stvari i pobjegao iz dvorca, ostavivši neplaćene račune. Križanec je angažirao odvjetnika i Macchiju najavio tužbu za prevaru ako mu se pismeno ne obaveže da će podmiriti sve dugove. Macchi je taj sporazum na kraju potpisao, ali otad se nije pojavio, niti javio, a ni platio Križancu koji sada, kako kaže, strahuje od utjerivača dugova jer Stephanovi vjerovnici dolaze njemu na vrata.

– Nažalost, moram potvrditi da više nismo u Bežancu i da smo se razišli s Križancem. On ne priznaje nikakve investicije koje smo uložili u dvorac, čak nam nije ništa želio odbiti od najma i režija, a preuredili smo cijeli dvorac o čemu je baš Jutarnji prošle godine radio reportažu. To nas je jako puno stajalo, uložili smo životnu ušteđevinu. Cijeli ovaj slučaj predali smo odvjetnicima i borit ćemo se za svoje. Bili smo predobri i premarni, ali tako je to. Ne znam samo je li nas svjesno išao prevariti u ugovoru da ćemo naknadno sporazumom dogovoriti ulaganje – bilo je sve što je Stephan rekao o ovom slučaju, apelirajući da želi svoje probleme rješavati daleko od medija.

Oštar odgovor

– Ma, kakva je ovo svinjarija? Ja da sam kriv za nešto? Kako me možete takvo što uopće i pitati – reagirao je Siniša Križanec na početku našeg razgovora. Nije mu dugo trebalo da radi, kako kaže, pravovaljanog informiranja javnosti s nama podijeli svoje viđenje suradnje s Macchijem. Za razliku od reality chefa, bio je puno otvoreniji, ali i oštriji.

– Sve je kulminiralo kad je jedne nedjelje u noći Stephan pokupio svoje stvari i pobjegao iz dvorca. Ignorirao je sve moje molbe i pozive na plaćanje, a kad je pobjegao, ostao mi je dužan više od 400.000 kuna. Tvrdi da nema ništa i da mi ne može platiti dug. Ma, to je zločesta osoba koja me grdo prevarila. Znao sam da ima pokvarenih ljudi, ali ovakvih – nikada. Dao sam mu 5000 kvadrata dvorca za najam od 5000 eura mjesečno, jedan euro po kvadratu. Pa, gdje se dvorac može unajmiti tako jeftino? Ni to mu nije bilo dovoljno – zakukao je Križanec i nastavio:

– Stephan nema pojma o gastronomiji. Mojim stalnim gostima koji su dolazili zbog mene, muslimanima, servirao je pastrvu omotanu špekom, zamislite, i još se ljutio kad su mu oni prigovarali jer im je preporučio prase. Ma, kakav je to kuhar, ne zna on ispeći dva jaja kako spada.

Križanec se obrušio na svog poslovnog partnera. Prvi problemi, kaže, počeli su kad su lokalni majstori iz okolnih sela dolazili k njemu tražeći da im se plate njihovi radovi na preuređenju dvorca koje je Stephan naručio, ali nikad ih, navodno, nije platio.

– Naručio je električara, nije ga platio. Vodoinstalateru je ostao dužan 36.000 kuna i on je došao mene tražiti da se to plati. A ja svima objašnjavam da je on uzeo objekt u najam i da s njegovim narudžbama nemam veze. Nije platio doprinose, poreze ni plaće radnicima koje je na kraju bacio na cestu.

Sve je trebao plaćati

A sad meni dolaze utjerivači dugova, koje moram smirivati. On je lopov svih lopova, a sad mi se više niti ne javlja na telefon. Užasno me sve ovo uzrujalo, sad će mene povlačiti po novinama, a ja nisam ništa kriv, samo pošteno radim svoj posao i već se 22 godine trudim oko dvorca Bežanec – objašnjava Križanec i za potkrepu svojih tvrdnji faksom nam je proslijedio ugovor sa Stephanom te potpisani sporazum o namirenju dugovanja.

Prema tim papirima, saznali smo i još ponešto o njihovoj kratkotrajnoj suradnji. Križanec je Stephanu zabranio da u podrumu organizira zabave “folk karaktera” ili disko party, a o tome je morao obavijestiti svakog radnika kojega bi zaposlio. Križanec se u ugovoru obavezao da jedino Stephan ima obaveze plaćanja radnika i državnih davanja kao i prema svim drugim poslovnim partnerima, dobavljačima, distributerima i sl. Budući da su režije (struja, telefon, plin…) u cijelom objektu glasile na Križanca, Stephan se obavezao i njih dodatno plaćati.

Stavka ugovora u našem posjedu koja je Stephanu, kako sada kaže, promakla, a kojom se Križanec osigurao da mu Stephan, bez obzira na vijek suradnje, obnovi dvorac, glasi:

“Sva ulaganja u tekuće održavanje ili estetski zahvati u interesu Stephana njegov su trošak i nema pravo na naknadu istih u slučaju raskida ugovora ili formalnog prestanka”.

‘Držim se slova zakona’

Prema tom članku, Siniša ne priznaje Stephanu ulaganje u obnovu dvorca kojemu smo sami svjedočili kad smo ih posjetili u listopadu, na početku suradnje. Križanec se, kaže, drži slova zakona, a Stephan jadikuje da je namagarčen. Pogotovo jer je isti ugovor solemniziran i kao takav automatski ima snagu ovršne isprave bez bilo kakvog parničenja. Na pitanje Stephanu je li doista bio toliko naivan da nije pročitao što potpisuje u ugovoru, nismo dobili odgovor.

U sporazumu o namirenju duga Macchi je potpisao da duguje 30.000 eura i da će to platiti zajedno sa svim dospjelim režijskim troškovima. Obećao je vratiti i kuhinjsku opremu koju je otuđio i tijekom noći iznio iz dvorca (putni hladnjak, konvektomat s postoljem, hladnjak, dva visoka zamrzivača, miješalicu za tijesto…), ali ni nakon četiri mjeseca to nije učinio. Da je to vratio, Križanec bi njemu, pak, vratio cafe aparat, mlinac za kavu, stolno rublje, radničke uniforme i krinoline, knjige kuharice i vinski ključ…

– Ne znam što ću, Stephan mi se više ne javlja. Molim, objavite da svi koji ga traže, odu u Špičkovinu jer je, kako sam čuo, tamo zakupio vatrogasni dom i vikendom organizira svadbe. Ja nisam klošar, nego ugledan poslovni čovjek. Evo, da svi znaju, u Opatiji sam kupio malo brodogradilište i gradim jahte na hibridni pogon. Strašno je što se sad preko novina sporim oko miješalice za tijesto ili vadičepa za vino – zavapio je za kraj Križanec u svom osebujnom stilu.