instant fap

Muslimović: Poljoprivrednici samo traže poštivanje postojećih zakona

Vlada FBiH ima da isplati poljoprivrednicima 40 miliona KM za osam mjeseci, a do kraja sedmog mjeseca isplaćeno je svega 5,2 miliona

Predstavnici Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH i Saveza poljoprivrednih udruženja, zadruga i fondacija u osnivanju Federacije BiH okupili su se jutros ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu i umjesto previđenih mirnih protesta, pošto je odgođena sjednica Parlamenta, održali konferenciju za novinare.

Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH kazao je da se, međutim, protesti održavaju u sedam gradova u FBiH – Kupresu, Čapljini, Bihaću, Žepču, Busovači, Zenici i Tuzli i da je njihov cilj pozvati predstavnike vlasti da poštuju donesene, odnosno postojeće zakone.

Poljoprivrednici traže od zakonodavne i izvršne vlasti da se u rebalansu budžeta izdvoje značajnija sredstva (da se vrati 10 miliona iz proračuna koje je planirano), da se osiguraju sredstva kako bi prevazišli tešku situaciju nastalu vremenskim nepogodama (snijegom i sušom), kao i rješavanje problema redovnih isplaćivanja poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

40 miliona KM

– Vlada FBiH ima da isplati poljoprivrednicima 40 miliona KM za osam mjeseci, a do kraja sedmog mjeseca isplaćeno je svega 5,2 miliona. Poznato je da su u ovom momentu svakom poljoprivredniku unutar FBiH prijeko potrebna sredstva i nije ni čudo da dolazi i do 30 posto do smanjenja u poljoprivrednoj proizvodnji, kazao je Muslimović.

On je naveo da današnje otkazivanje sjednice Parlamenta, kao i razlozi zbog kojih je do toga došlo, pokazuju da političari više vode računa o svojim foteljama nego o stvarnom stanju na terenu te poljoprivrednicima, radnicima, bivšim borcima i dugim populacijama o kojim bi trebalo da vode brigu.

– Mi se obraćamo mirnim putem predstavnicima vlasti, da poštuju zakone. Ako oni imaju redovne plaće zašto onda poljoprivrednicima nije isplaćeno ono što njima pripada. Koji poljoprivrednik može imati toliko obrtnih sredstava da izdrži šest mjeseci odgodu plaćanja ili osam mjeseci neisplaćene poticaje, zapitao se Muslimović.

Radikalnije djelovanje

Ako se vlasti ogluše o zahtjeve poljoprivrednika, kako kaže, sigurno će se radikalnije djelovati i sigurno je da će na proteste izaći veći broj poljoprivrednika, dodavši da njih, prije svega, interesira poštivanje zakona o poljoprivredi, poticajima i o zadrugarstvu, bez iakvog politikanstva.

Muslimović je dodao o da njegov savez predstavlja 43 općinska udruženja u svih deset kantona u FBiH, odnosno oko 30 hiljada poljoprivrednih proizvođača

Također je rekao da su, prema preliniminarnim podacima iz općina i kantona, štete u poljoprivredi prešle pola milijarde KM, a da bi u konačnici mogle iznositi i oko milijardu KM.

 

Ispred zgrade Parlamenta FBiH uzgajivači koza i ovaca ukazali na svoje probleme

Ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu danas su se, uz poljoprivredne proizvođače, okupili i predstavnici uzgajivača koza i ovaca u FBiH kako bi ukazali na probleme u animalnoj proizvodnji. Oni ističu da im nedostaje 500 miliona KM da bi prehranili svoje životinje kako ne bi bili primorani da pokolju osnovna stada. – Nedostaje nam 500 miliona KM, a mi to ne možemo izdržati i tražimo od vlasti da vidimo šta se može uraditi da ne bi došli u situaciju da u roku 20 ili 30 dana izvršimo pokolj osnovnih stada. Glavni problem je to što je ranije bala sijena bila dvije KM, a sada je deset, što znači da nam za šest mjeseci dodatno treba 500 hiljada KM, kazao je Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača koza i ovaca u FBiH. On je naveo da predstavnici registriranih farmera nisu došli nikoga danas da prepadaju ispred zgrade Parlamenta, već da ukažu na prave, životne probleme. – Mi nemamo zlato, naftu, dijamante, nama je poljoprivreda osnovna djelatnost, a o njoj niko ne misli. Sredstva za poticaje koja je do sada podijelilo Federalno ministartsvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su neznatna”, kazao je Kovač.

 

 

(Fena)

KOMENTARI