instant fap
NaslovnicaUncategorized

Mužjaci pingvina se pare s drugim mužjacima i mrtvim ženkama

Mužjaci pingvina se pare s drugim mužjacima i mrtvim ženkama

Kada je ugledao mlodog mužjaka adelijskog pingvina kako pokušava da se pari sa mrtvom ženkom, pasionirani biolog George Murray Levick bio je užasnut. Jedan od učesnika ekspedicije “Tera Nova”, koju je 1910. godine na Antarktik poveo Robert Falcon Scott, nikada do tada nije čuo za ovako nešto

Levick je proveo ljeto na Antarktiku posmatrajući koloniju adelijskih pingvina kod Rta Adare, piše britanski “Guardian”. Tokom tog perioda vidio je mužjake kako se pare s drugim mužjacima i mrtvim ženkama, od kojih su neke uginule godinu dana ranije. Vidio ih je kako seksualno nasrću na ženke i mladunce, a dešavalo se i da ih ubiju.

Levick je bio šokiran “iznenađujuće izopačenim ponašanjem nasilnih mužjaka”, a sve što je vidio zabilježio je na starogrčkom jeziku, kako bi samo najobrazovaniji mogli da pročitaju njegova zapažanja.

Po povratku u Britaniju, Levick je bezuspješno pokušavao da objavi svoje bilješke pod naslovom “Prirodnjačka istorija adelijskih pingvina”, jer je sadržaj bio suviše šokantan za ondašnje vrijeme, objašnjava Douglas Russell iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, koji je objavio Levikove zapise.

Huligansko ponašanje posljedica neiskustva

– Akademski svijet post-Edvardijanskog doba nije smogao snage da objavi njegov nevjerovatni, grafički izvještaj o seksualnom ponašanju adelijskih pingvina – rekao je Rasell za BBC.

On navodi da naučna javnost u to vrijeme nije raspolagala znanjem kojim se danas objašnjava ono što Levick u svom izvještaju naziva nekrofilijom.

– Ponašanje pingvina se ni u kom slučaju ne može porediti sa nekrofilijom ljudi. Mužjaci zapravo reaguju na položaj mrtvih ženki koji se ne razlikuje od položaja koje zauzimaju žive ženke prilikom parenja – kazao je on.

Prema Rasellovim riječima, najnovije studije su pomogle da se shvate razlozi “huliganskog” ponašanje pingvina. Adelijski pingvini se okupljaju u oktobru, kada počinje sezona parenja. Imaju samo nekoliko nedjelja za to, a mladi mužjaci naprosto nemaju iskustva i ne znaju kako da se ponašaju. Ono što je Levick opisivao kao “perverzno” ponašanje, zapravo je posljedica nedostatka iskustva.