instant fap
Naslovnicainmedia danasUncategorized

Načelnik čestitao Dan državnosti

Načelnik čestitao Dan državnosti

25.novembra 1943. godine na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu, postavljeni su temelji državnosti i definiran puni državnopravni subjektivitet BiH.

Od tada, Dan državnosti naše domovine obilježavamo s ponosom na njenu bogatu  historiju i put borbe protiv fašizma i svih neprijatelja, unutrašnjih i vanjskih, koji su željeli stati na put demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine.

Odbornici su tog dana usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ, odnosno jasno je istaknuto opredjeljenje njenih naroda da bude osigurana potpuna ravnopravnost Muslimana, Hrvata i Srba koji u njoj žive.

Nažalost, građani Bosne i Hercegovine su već u proljeće 1992. godine bili prisiljeni ponovo se braniti, jer agresija na našu zemlju, koja je počela u aprilu 1992. godine i trajala do novembra 1995. godine, je još jednom predstavljala veliko iskušenje za sve stanovnike ove zemlje.

Opet smo bili na ispitu koji je značio opstanak Bosne i Hercegovine ili njen trajni nestanak, ali kao i mnogo puta do sada, bosanski patriotizam i hrabrost njenih građana da brane svoju domovinu od znatno jačeg neprijatelja, je ponovo donijela pobjedu demokratskih snaga u ovoj zemlji.

Dragi sugrađani, povodom 25. novembra Dana državnosti BiH, svima vam čestitam ovaj praznik.

Koristim priliku da, uz Dan državnosti, svim pripadnicima 17. Viteške krajiške brigade, te porodicama šehida i poginulih boraca, čestitam formiranje naše proslavljene brigade.

KOMENTARI