Naglo otopljenje potencijalna opasnost za bh. građane: Prijete li nam nove poplave

HomeVijestiBiH

Naglo otopljenje potencijalna opasnost za bh. građane: Prijete li nam nove poplave

Borba mještana u Hrustovu sa Sanicom

Nakon što su se više od sedam dana borili s rekordno niskim temperaturama, građani Bosne i Hercegovine jučer su s velikom radošću dočekali temperaturni skok.

Već oko 12 sati temperature su u većem dijelu naše države bile gotovo 10 stepeni celzija, a u pojedinim dijelovima, kao što je banjalučka regija iznosile su i 14 stepeni celzija, što je poprilično nevjerovatno ako se prisjetimo da su samo prije dva-tri dana meteorolozi mjerili temperature od čak -20 stepeni.

No, iako smo jutros temperaturni skok dočekali s oduševljenjem, mnogo je i onih koji su zabrinuti zbog ovakve nagle promjene temperatura na širem području BiH, te se posebno građani pribojavaju novih poplava uz loše prisjećanje na one koje su 2014. godine opustošile mnoge gradove naše države.

O trenutnom stanju na području Federacije BiH iz Federalna uprava Civilne zaštite kazali su nam: 

“U ovim trenucima Federalna uprava Civilne zaštite nema dojave da je bilo koji dio države ugrožen od poplava, a pratimo sve relevantne institucije koje bi mogle ukazati da postoji neki problem. Pratimo i Federalni hidrometeorološki zavod, BIHAMK, kao i Federalnu upravu policije, kako bismo na vrijeme mogli reagirati na eventualne promjene”, istaknuli su iz FUCZ za Radiosarajevo.ba.

Dodali su i da je vrlo važno da se građani pridržavaju svih upozorenja koje su oni izdali prethodnih dana kako bi se spriječile eventualne povrede, ali i kako bi se zaštitila imovina građana BiH u trenutnim uvjetima. Apeliraju i na sve građane da se pridržavaju zakona o javnoj samoupravi i zakona koji nalažu održavanje zajedničkih prostora, a sve u cilju sprečavanja eventualnih povreda građana usljed topljenja i obrušavanja snijega i ledenica s krovova.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0