instant fap

Najavljuje se godina velike gladi, BiH čekaju ogromni problemi

Najavljuje se godina velike gladi, BiH čekaju ogromni problemi

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT BiH) Mehmed Avdagić, govoreći o negativnim posljedicama koronavirusa na ekonomiju, poručio je kako država koja uvede određene mjere zabrane ima za obavezu i odgovornost na određeni način pomogne tom sektoru.

Poručio je kako Bosnu i Hercegovinu očekuju veliki problemi, jer se u toj zemlji ne okreće pravom sektoru a to je proizvodnja hrane, te podvukao da je potrebno zaštiti poljoprivredu i iskoristi svaki pedalj zemlje.

Osvrnuvši se i na aktuelnu situaciju u vezi s negativnim posljedicama koronavirusa na ekonomiju, Avdagić ističe da skoro da ne postoji država u svijetu koja ne zloupotrebljava koronu.

“Ako su tako jake države na Zapadu dozvolile da ulaze u taj segment socijalne politike i zloupotrebljavaju koronu onda čemu mi da se nadamo”, poručuje Avdagić.

Upozorava također da su pred nama veliki izazovi u narednoj godini.

“Mi ćemo kao sindikat morati dobro da vidimo s kojim snagama i s kakvim projektima da uđemo u neradnu godinu. Da budemo što efikasniji. Bez obzira na sveukupnu situaciju mjera i ograničenja, da li kroz štrajk ili protest, ali možda je vrijeme zrelo da se pokaže jedan od najvećih i najefikasnijih metoda pritiska, ako već nema drugog načina kroz socijalni dijalog, onda nam ništa drugo ne preostaje da pritisnemo sve vlasti kako treba početi već jednom da se ozbiljno rješavaju problemi u BiH”, poručio je Avdagić.

Na pitanje da li se očekuje novi val otpuštanja radnika, Avdagić poručuje kako su neki sektori, poput uslužnih djelatnosti, ugostiteljstva, najmanje zaštićeni tokom epidemije, praktično nisu imali nikakvu zaštitu.

“Mislim da ove mjere, ako sam ja kao država uveo nekome određene mjere zabrane, onda ja imam obavezu određenim mjerama pomognem tom uslužnom sektoru. Nije dat adekvatan odgovor na ta pitanja. Očito da vremenu u koje sada ulazimo, kada se će biti gripe i kada se virusi udruže, očekivati je da će biti daljih otpuštanja”, rekao je Avdagić.

Dodao je kako se boji da će BiH u vremenu koje dolazi biti pod velikim pritiskom, pojašnjavujući kako je neshvatljivo da u nekim velikim sektorima poput duhanske industrije, koji su vrlo bitni za BiH, nisu zaposlene hiljade radnika u primarnoj proizvodnji duhana koji bi dalje išao na preradu.

Podvlačeći da se nije svjesno opasnosti koja je pred nama. Avdagić upozorava da iduća godina na globalnom planu najavljuje se kao godina velike gladi, jer procjene su da se sadašnji broj od 120 miliona gladnih iduće godine može udvostručiti ili utrostručiti.

“U BiH nas očekuju veliki problemi, mi se ne okrećemo pravom sektoru a to je proizvodnja hrane. Trebamo barem ići na niskoakumulativnu granu koja se zove poljoprivreda jer tako možemo spasiti građane od gladi. Nažalost, nemamo organizacije u državi. Mi se ne bavimo onim pravim krucijalnim, nego se bavimo trivijalnim pitanjima. Tako da ovaj sektor je potpuno nezaštićen. Pored ugostiteljstva i turizma, treba zaštiti poljoprivredu i to već sada, jer mi već kasnimo kada je riječ o jesenjoj sjetvi. Treba ići iskoristi svaki pedalj zemlje, osposobljavati ljude, pogotovo povratnike. Imamo dobar resurs kad je u pitanju zemlja i čovjek. Mi to nažalost ne koristimo. Ne možemo biti ovisnici, mi jesmo ovisnici u određenoj kulturi tipa pšenice, ali sve ostalo možemo da proizvedemo čak i za izvoz, no određeni lobiji uz lošu politiku, idemo na uvoz a ne idemo da bar za sebe obezbijedimo”, zaključio je Avdagić.

KOMENTARI