Najluđa borba svih vremena održana je u BiH: “Orlando, veliko je srce u Bošnjaka”

HomeSanski MostLokalne teme

Najluđa borba svih vremena održana je u BiH: “Orlando, veliko je srce u Bošnjaka”

Sjećate li se borbe Zije Polje za titulu Svjetskog šampiona u Sanskom Mostu VIDEO

Jedan od onih koji je pokušavao donijeti što više radosti bh. društvu bio je legendarni bh. kickboxer Zijo Poljo, a njegova borba iz 1998. godine protiv Nizozemca Orlanda Breinburga vjerovatno je najluđa svih vremena u svijetu borilačkog sporta.

Dvorana u Sanskom Mostu bila je krcata gledaocima. Svi su željeli da vide bh. šampiona na djelu i čekali su spektakularan nokaut protiv Breinburga i osvajanje titule prvaka svijeta.

Nesretni Nizozemac doslovno je bio vreća za udaranje u većem dijelu meča. Poljo je serijama pogađao i čekalo se samo kad će protivnik da padne. Komentator Kemal Baluković bio je u ekstazi, kao i publika u dvorani gdje se orilo ‘Zijo, Zijo’.

Nakon četvrte runde Baluković je još bio u nevjerici kako Nizozemac nije još uvijek, pao i u prenosu je poručio.

“Orlando, veliko je srce u Bošnjaka”.

A zatim u posljednjoj, petoj rundi, događa se trenutak koji će se zauvijek pamtiti i koji je ovaj meč učinio ikonskim u borilačkom svijetu.

Nizozemac snažno pogađa Polju, bh. borac završava na podu, a sudija nakon brojanja proglašava pobjedu Nizozemca.

Tu nije bio kraj spektaklu. Orlando je slavio pobjedu, a zatim se dešava preokret kakav se ne pamti u svijetu borilačkog sporta.

Nakon gužve u ringu odlučeno je da se borba nastavi. Nesretnom borcu iz Nizozemske postalo je jasno da samo poražen može napustiti ring u Sanskom Mostu i želio je samo da se izvuče iz svega.

Komično je Breinbrug padao po ringu u ostatku pete runde, da bi u konačnici njegov trener odlučio ući u ring i prekinuti ovu agoniju koja ih je zadesila. 

Zijo Poljo je na rukama svojih saradnika proslavio titulu prvaka sa publikom i slavlje u Sanskom Mostu je bilo nezapamćeno.

Na kraju je ova borba bila i inspiracija bendu Zabranjeno Pušenje da napravi pjesmu naziva ‘Tigar iz Kladnja’.

Zijo Poljo je nedugo nakon borbe završio karijeru. Imao je problema i sa zakonom zbog čega je šest godina bio u zatvoru.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0