instant fap

Najmanje jednu godinu domaće firme imat će prednost na tenderima

Najmanje jednu godinu domaće firme imat će prednost na tenderima

Vijeća ministara BiH će donijeti odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama, kako bi zaštitili domaće firme od konkurencije Evropske unije.

Ovu informaciju danas je najavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. On je rekao da su se na sjednici Vijeća ministara usaglasili da nova odluka o preferencijalnom tretmanu domaćeg iznosi 30 posto.

Ovo je vid mjere za pomoć privredi, a odluka će važiti najmanje godinu dana. Agencija za javne nabavke dobila je zadatak da pripremi ovu odluku koju će Vijeće ministara BiH usvojiti najkasnije do subote.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pozdravlja prihvatanje inicijative od Vijeća ministara BiH za donošenje produženja odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama.

– U nadi da će ova odluka biti usvojena u što skorije vrijeme, VTKBiH i sve njene članice izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost Vijeću ministara BiH zbog prihvatanja inicijative koju je uputila VTKBiH 6. maja uime svih privrednika Bosne i Hercegovine, kao i spoznaje važnosti preferiranja domaćih firmi u predstojećem periodu oporavka od pandemije. Ova odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki će pružiti dodatnu podršku oporavku i razvoju domaće privrede, posebno u novonastaloj situaciji i otežnom poslovanju bh. kompanija usljed pandemije COVID-19 – navodi se u saopćenju VTKBiH.

VTKBiH izražava nadu da će ova odluka pozitivno utjecati na privredu Bosne i Hercegovine u smislu zapošljavanja, ulaganja i razvoja, posebno u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, tekstilnoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i u sektoru građevinarstva, cestogradnje, telekomunikacija, te uslužnih djelatnosti.

KOMENTARI