instant fap

Najstariji Fićo u BIH

Najstariji Fićo u BIH

Fiat 600D proizvodio se u periodu od 1955. do 1970. godine, zatim kao licenca pod nazivom Seat 600 (1957.-1973.) i naravno nama najpoznatiji kao Zastava 750/850 (1955.-1985.) koji je dobio nadimak Fića, Fićo ili Fićek. Proizvodio se pod još nekoliko imena u fabrikama diljem svijeta, ali vjerujemo da nigdje nije obilježio epohu i postao tako velik simbol kao na našim prostorima.

Bio je to jednostavan automobil za prijevoz četiri odrasle osobe, sa prvobitnim motorom od 633ccm, a kasije dolazi jači od 767ccm, i naravno na izmaku proizvodnje pojavio se izuzetan motor od 850ccm koji je bio idelano rješenje za ovu karoseriju. U početku se u Kragujevcu proizvodio kao Fiat 600, a zatim kao Zastava 600, sve do 1968. godine sa kontra vratima, kasnije model dobija veće farove, drugačiji rezervoar, branike, volan i unutrašnjost, i kao takav motorizovao je bivšu Jugoslaviju, neki ga i danas u srcu nose kao dragu uspomenu. 

Fićo je danas atrakcija, mnogi ih vole,sakupljaju, obnavljaju i voze. Najstariji Fićo u voznom stanju nalazi se u Živinicama vlasnik Mirzet Halilović kupio ga je 18.11.2006. godine, te ga pažljivo restaurirao. Inače ovaj Fiat 600D proizveden je 1961. godine, i dosta se razlikuje od Fića na koje smo navikli.

Ovo je stari tip ovog vozila koji se sa kontra vratima proizvodio od 1955. do 1968. godine, njegovi farovi znatno su manji, naprijed ima hromirani gril, ravne branike, tanka sjedišta, tanji volan i još niz razlika u odnosu na Zastavu 750 iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

Ljubav prema starim vozilima kod Halilovića rodila se iznenada, kada je u februaru 2006. u Šerićima kod Živinica primijetio a zatim i kupio Fiću iz 1968. godine, kojeg je ubrzo obnovio, nakon njega još nekoliko Fića je doveo u perfektno stanje, a sada je posvećen restauraciji starih Volkswagen kombija.

Sa svojim oldtimerima je učestvovao na mnogim susretima ljubitelja starih vozila, a sa ovim Fićom stigao je i do Minhena. Halilović je uspješan sportista, maratonac koji zastavu naše države nosi na takmičenjima svjetskog ranga i bilježi sve bolje rezultate, a korozija na karoseriji je izazov kojem ne može odoljeti, on oživljava stare olupine poput čarobnjaka i uživa u napornim treninzima koji mu donose sportske uspjehe. Pogledajte video priču u kojoj slikovito prikazujemo ljubav čovjeka prema automobilu.

Vlasnik ovog lijepog Fiće trenutno se priprema za Londonski maraton što je na nivou svjetskog prvenstva po starosnim kategorijama, a istrčao je Berlin, New York i Chicago. Planovi su mu da se pojavi na maratonima u Tokiju i Bostonu.

Emir Nišić

KOMENTARI