instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Najveći evropski trgovački lanac Lidl sprema se za ulazak na tržište BiH

Najveći evropski trgovački lanac Lidl sprema se za ulazak na tržište BiH

Najveći trgovački lanac u Evropi, njemački Lidl, razmatra opcije ulaska na tržište Bosne i Hercegovine, a jedan od dokaza za to je da su već kupili nacionalnu internet domenu u BiH – www.lidl.ba, saznaje BiznisInfo.

O namjerama Lidla da uđe na bh. tržište špekulira se već neko vrijeme, ali kompanije nikada nije zvanično potvrdila svoje namjere.

Činjenica da su kupili nacionalnu internet domenu u BiH sama po sebi nije dokaz da će uskoro otvoriti centre u našoj zemlji, ali jeste jasan pokazatelj najmanje dvije stvari.

Kao prvo, da Lidl detaljno prati dešavanja u našoj zemlji, a kao drugo da imaju u planu, prije ili kasnije, pokrenuti određene poslovne aktivnosti u BiH.

Kako se saznaje, vlasnik domene www.lidl.ba je “Lidl Stiftung u. Co. KG”, Stiftsbergstr, 1 74167 Neckarsulm, Njemačka.

Na domeni trenutno nije napravljena nikakva internet stranica, već je ona preusmjerena na Lidlovu međunarodnu domenu www.lidl-info.com.

Internet domena se obično kupuje unaprijed, prije ozvaničenja ulaska neke kompanije na strano tržište, kako bi se izbjegla mogućnost da neko drugi kupi domenu s nazivom firme i kasnije ucjenjuje kompaniju i pokuša je prodati po višestrukoj cijeni, što se često dešava.

Inače, ranije se špekulisalo da će Lild u BiH kupiti neki od velikih lanaca, na prvom mjestu Bingo, što je kasnije demantovano. Također se špekulisalo da je Lidl već kupio jedan Konzumov objekat u BiH, što su iz hrvatske kompanije odmah demantovali.

Treba reći da kupovina nekog od postojećih lanaca nije jedino rješenje, što pokazuje slučaj Srbije, gdje je Lidl, umjesto kupovine postojeće mreže, odlučio, i već započeo gradnju velikog broja vlastitih objekata, pa nije isključeno da isto uradi i u BiH.

Lidl je u ekspanziji kada je riječ o našem regionu pa bi širenje u BiH bilo logičan razvoj događaja.

KOMENTARI