Najveći pad proizvodnje u šumama!

Homeinmedia danas

Najveći pad proizvodnje u šumama!

Zajedno! – u politički debakl

U prvih 9 mjeseci 2020. godine (prva 3 kvartala) ŠPD Unsko-sanske šume su ostvarile manjak prihoda nad rashodima preko 3 miliona KM. To znači da su US – šume za navedeni period ostvarile gubitak za taj iznos. Ne treba napominjati da je nekad ovo preduzeće (do dolaska A SDA kadra na čelo firme) bilo najbolje preduzeće u Federaciji. 

Za vrijeme Đevada Muslimovića, te Harisa Mešića, preduzeće je ostvarivalo višemilijunske dobiti od koga su sve lokalne zajednice kao i kanton imale višestruke koristi. Sjetimo se samo 2015. godine i neto dobiti od preko 2,3 miliona, zatim 2016. godine i neto dobiti 1,23 miliona KM, itd. 

Interesantna je činjenica da je aktuelni menadžment šuma zaposlio preko 130 (ne)radnika a istovremeno proizvodnja šumarskih drvnih sortimenata je pala ispod 70%. Čak je proizvodnja bila daleko veća i daleke 2009. godine u vrijeme svjetske ekonomske krize. 

Ne treba napominjati da su A SDA i SDP kadrovi u šumarijama zakazali i da nisu izvršili niti pošumljavanje. Da još uvijek penzioneri nisu dobili davno uplaćena drva, a snijeg samo sto nije pao i prava zima na vrata pokucala.

Kako stvari stoje, nekad najuspješnije preduzeće u Bosni i Hercegovini kreće putem nekadašnjih propalih jugoslovenskih giganata, jer će se teško izvuci iz ovog stanja, ili bolje reći teško da će preživjeti A SDA – stručnjake koji su naobrazbu stekli u Ljusini i Cazinu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0