Napadači na džamiju u Bosanskoj Dubici u pratnji roditelja izvinili se imamu

HomeVijestiBiH

Napadači na džamiju u Bosanskoj Dubici u pratnji roditelja izvinili se imamu

O Grasu i danas na hitnoj sjednici Skupštine KS

Nakon što je policija identificirala počinioce napada na Čaršijsku džamiju u Bosanskoj Dubici, jučer su oni, u pratnji roditelja, posjetili Medžlis Islamske zajednice Bosanska Dubica.

U razgovoru s predsjednikom Medžlisa Amirom Draganovićem, glavnim imamom Safetom ef. Beganovićem i Merzukom ef. Kozlićem počinioci su izrazili kajanje i zatražili da im se oprosti.

– U razgovoru s počiniocima osjetili smo istinsko kajanje i iskrene riječi izvinjenja. Nije nam drago što je došlo do susreta ovim povodom, ali nam je drago što smo čuli riječi iskrenog kajanja i izvinjenja. Rado smo prihvatili poziv roditelja da posjete Medžlis, jer ljudi su skloni griješenju, a veličinu čovjeka čini kajanje, traženja oprosta i prihvatanje ruke izvinjenja – izjavio je za MINA-u glavni imam Safet ef. Beganović.

Beganović je istakao da je potrebno graditi i održavati dobre komšijske odnose te da je ovaj susret s počionicima i njihovim roditeljima, u tom smislu, vrlo važan.

Iz Medžlisa su još potvrdili da su roditelji ponudili da plate troškove sanacije štete pričinjene na džamiji.

– Nakon susreta u Medžlisu, na poziv roditelja, svi smo zajedno otišli na kafu, jer, kako su kazali počinioci, puno im znači da javnosti pošalju poruku iskrenog kajanja i, s druge strane, razumijevanja – dodao je imam Beganović.

Podsjećamo da je napad na džamiju osudio i načelnik općine Radenko Reljić, koji je ponudio da Općina sanira nastalu štetu.

Napad na Čaršijsku džamiju u kojem je razbijen prozor i oštećena fasada desio se 13. januara ove godine. 

Napadi i verbalna vrijeđanja u prostoru oko ove džamije nisu rijetka pojava. Posljednji napad desio se u oktobru prošle godine.  

Džamija je izgrađena početkom 17. stoljeća. Harem džamije proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Srušena je početkom agresije na BiH 1992. godine, a obnovljena i otvorena 10. avgusta 2003. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0