Leila Chalk, advokatica iz Melbourna, a rodom Banjalučanka, napisala je knjigu o tradicionalnim Bosanskim jelima koja nosi naziv „The Lost Chef : Hajro Dizdar and the art of Bosnian cooking“ .
Knjigu je posvetila ju je svom dajdži Hajri Dizdaru koji se bavio kulinarstvom i time prehranjivao svoju porodicu.
Na našem jeziku, naslov bi glasio ovako : „Izgubljeni Kuhar: Hajro Dizdar i umjetnost Bosanske kuhinje“ .
Njen dajdža, Hajro se školovao u Banjaluci, a trenutno živi u Sanskom Mostu.
-On i mama su tokom rata bili u Armiji. Moji su iz Banjaluke, a ja sam 1997. godine došla u Australiju i ovdje sad boravim. Po zanimaju sam advokat, navodi nam Leila.
Kako kaže Leila, u njenom djelu nalazi se 70 recepata, što slanih, što slatkih. Dok je njen dajdža pravio ćevape, pite, supe i mnogobrojna ostala jela , ona je to sve zabilježila profesionalnim fotoaparatom.
Leilina knjiga objavljena je privatnoi štampana je kroz Ingram. Kroz Ingram je dostupna svakoj biblioteci i knjižari.
Leila nam takođe navodi da je bila zabrinuta da se naše kulinarstvo se ne izgubi u dijaspori, a također da pokaže svom dajdži Hajri, da se poslije rata ipak ima lijepim stvarima nadati.
Mlada Banjalučanka, koja trenutno živi i Melbournu,u Australiji, te radi kao advokat. Ipak, pored svog posla, uživa u kuhanju.
Više o ovoj mladoj dami, možete pročitati na njenoj stranici www.leilachalk.com.
KOMENTARI