instant fap
NaslovnicaBiH

Napravili videoigru u kojoj snajperist puca po Sarajevu!

Napravili videoigru u kojoj snajperist puca po Sarajevu!

‘O čemu razmišljam prije nego što povučem obarač? Pucam jednom i ubijem jednom. Ali ponekad jednostavno volim da ‘rasturam’ stvari’, govori snajperist u videoigri ‘Ghost Warrior 2’, kojoj je tema snajpersko djelovanje u Sarajevu 1993. godine.

Na tržištu ratnih videoigara za osobne kompjutere i konzole u kolovozu će se pojaviti nastavak jedne od najpopularnijih snajperskih igara ‘Ghost Warrior’. No, ovaj put tema igre je snajpersko djelovanje u Sarajevu. Iako za sada nisu poznati svi detalji igre, u traileru koji je na internetu objavljen u četvrtak, vide se mala djeca koju žene, očigledno njihove majke, ljuljaju na ljuljačkama u parku, dok se oko njih nalaze srušene zgrade i zapaljeni automobili.

U traileru se vidi srušena zgrada, u kojoj se danas nalazi Savjet ministara BiH, svuda su vatra i vojnici koji snajperima gađaju ciljeve koji nisu precizno prikazani, pa se ne može reći o kakvim se metama radi, niti se spominje nacionalnost snajperista, pišu Nezavisne novine. Na početku trailera vidljiv je natpis “Operacija Arhanđeo”, Sarajevo, Bosna, 14. travnja 1993. godine.

“O čemu razmišljam prije nego što povučem obarač? Pucam jednom i ubijem jednom. Ali ponekad jednostavno volim da ‘rasturam’ stvari”, čuje se glas snajperiste. Nakon što je ispalio hitac, čuje se pohvala koja dolazi s radio-veze: “Odlično obavljen posao.”

Igra je zabranjena osobama mlađim od 18 godina. U jednom prikazu igre navodi se kako je ‘Ghost Warrior 2’ “grafički fantastičan i još izazovniji dok još jednom postajete dio snajperske jedinice za specijalne operacije i ubijate neprijatelje”.

Na njemačkoj internet stranici za recenziju igrica play3.de u četvrtak su se pojavili i prvi komentari korisnika koji su vidjeli trailer. “Fantastično, jedva čekam” i “Super, ovo moram probati” samo su neki od komentara.

Nevjerojatno, tek se u jednoj vijesti o temi ove igre spominje da se opsada Sarajeva zaista dogodila. “Što da uradi tvorac igre? Izabere nedavni konflikt i nada se da to ljudima neće smetati, jer, ipak, to je samo igrica, zar ne”, navodi autor članka na spong.com pa dodaje: “Sad zaboravite na sve te neprijatnosti, pogledajte trailer i uživajte”.

Kao i prvi dio, i ‘Ghost Warrior 2 – The Sarajevo Urban Combat’ razvila je kompanija “City Interactive”.