instant fap
NaslovnicaBiH

Napravit ćemo šatorsko naselje pred Vladom

Napravit ćemo šatorsko naselje pred Vladom

Mi smo za ovih pet mjeseci dobili samo 200 maraka, kazao je predsjednik Sindikata Mevludin Trakić, dodajući da oko 630 radnika Konjuha očekuje da im se isplati oko 17 plata

Oko 100 radnika živiničkog Konjuha sinoć je po kišnom i hladnom vremenu prenoćilo na pločnicima ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, tražeći od nadležnih konačno pokretanje proizvodnje u ovoj nekada uspješnoj fabrici namještaja.

Inače, oko 300 radnika Konjuha jučer je pješke stiglo iz Živinica pred Bosanski kulturni centar u Tuzli, gdje se na sjednici Skupštine vodila bitka o izbacivanju pet ministara SDA iz Vlade TK-a. Kako radnike niko nije primio, njih 100 je odlučilo prespavati pred Vladom.

Pokrenuti proizvodnju

“Kao što i sami znate, temperatura je bila niska, ali ostali smo živi. Čekamo da vidimo hoće li nam iko pomoći. Razgovarali smo sa ministrom Knežičekom (Željko Knežiček, ministar industrije, energetike i rudarstva). On nam ništa nije obećao pošto on nije naš resorni ministar”, kazao nam je Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata Konjuha.

Radnici, prije svega, navodi Trakić, traže pokretanje proizvodnje, kako bi mogli živjeti od svoga rada, a potom i zdravstveno osiguranje.

“I treće je da nam daju neku finansijsku pomoć kako bismo ostali živi. Mi smo za ovih pet mjeseci dobili samo 200 maraka”, kazao nam je Trakić, dodajući da oko 630 radnika Konjuha očekuje da im se isplati oko 17 plata.

Posljednjih mjeseci i Nermin Nikšić, premijer Federacije, obećavao je pokretanje proizvodnje. No, pomoći još nema.

“Jeste, bilo je govora i o tome. Nadamo se da će iz svega ovoga izaći razumijevanje federalne Vlade i premijera Nikšića i da će pomoći kako bi radnici počeli da žive od svoga rada”, kazao je Trakić, navodeći da će radnici ostati ispred zgrade Vlade TK-a sve dok ne riješe probleme.