Naše je najbolje: Zaštitimo domaću proizvodnju!

HomeSanski MostLokalne teme

Naše je najbolje: Zaštitimo domaću proizvodnju!

MILK SAN donirala 130 paketa domaćih proizvoda

Dramatičnost ekonomskih i društvenih promjena u vrijeme pandemije COVID-19 iznova upozorava na sve opasnosti pretjerane ovisnosti o uvozu, posebno kada se do dešava na uštrb domaće proizvodnje.

Bosna i Hercegovina je u posebno je nepovoljnom položaju, jer naša poljoprivredna proizvodnja ne može zadovoljiti potrebe domaćeg stanovništva. Dok smo još u strahu od pandemije, eventualne blokade granica ili vještačkog povećanja cijena, sve je naglašenija dužnost društva, posebno institucija na svim razinama, jeste da brinu o zaštiti domaće proizvodnje kako bi se spomenuta ovisnost o uvozu svela na realnije razine. Posebno u granama privrede gdje imamo velike potencijale.

Jedna od tih strateških grana privrede svakako je mljekarstvo. Mljekarski sektor u Bosni i Hercegovini je najrazvijenija poljoprivredna grana koja zapošljava veliki broj kooperanata i otkupljuje mlijeko od oko 10.000 farmi u našoj zemlji sa čak oko 40.000 zaposlenih!

Kao takva, mljekarska industrija u Bosni i Hercegovini je i za vrijeme pandemije COVID-19 pružala značajnu podršku zdravstvenom sektoru, kao i onima kojima je to potrebno. Svojim radom nastavljaju ne samo da osiguravaju osnovne namirnice građanima, već i izvozno jačanje privrede, a samim tim i države.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0