instant fap

Nastavak sukoba u SDA Unsko-sanskog kantona

Nastavak sukoba u SDA Unsko-sanskog kantona

Raskol u SDA Unsko-sanskog kantona svakog dana dobija sve veće razmjere.

Nakon što je sedam poslanika u Skupštini USK-a napravilo rekonstrukciju Vlade zaobilazeći Kantonalni odbor SDA i organe zadužene za pregovaračku politiku sa partnerima, uslijedile su sankcije.

Tako daleko
U Izvršnom odboru SDA, gdje većinu imaju kadrovi koji su netom izgubili Skupštinu, pokrenuti su postupci isključenja autsajdera iz Kluba poslanika SDA, a na dužnost političkog komesara izabran je Husein Rošić, koji će sa Komisijom za utvrđivanje odgovornosti zbog prekršene politike stranke ispitati cijeli slučaj.
Podsjećamo, Husein Rošić je bio savjetnik premijera USK-a Izudina Saračevića, ali je zbog njegove uloge na Kongresu SDA udaljen iz premijerovog kabineta. Sada, Rošić je u situaciji da razmatra sankcije disidentima, pa čak i premijeru Saračeviću.

– Kantonalni odbor jeste donio odluke koje su važeće, među kojima su postupci razrješenja Izudina Saračevića i Nijaza Hušića (predsjedavajući Skupštine USK-a), te je pokrenut postupak opoziva Samira Veladžića kao predsjednika Kluba SDA u Skupštini, a zbog kršenja Statuta i normativnih akata stranke, potvrdio nam je Husein Rošić.

Podsjeća da su pobrojani mimo znanja stranke i pregovaračkog tima, na svoju ruku dogovorili rekonstrukciju Vlade USK-a i da je stranka u Unsko-sanskom kantonu donijela odluku kojom ne priznaje te njihove postupke. No, Rošić nam nije htio eksplicitno kazati znači li to da SDA USK-a ne priznaje ni Vladu koja je početkom sedmice rekonstruisana.

Rošića smo pitali kakav ukor slijedi disidentima, budući se radi o velikom broju, sedam od 10 poslanika u Skupštini, te najvećim stranačkim organizacijama u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi i značajnom broju neistomišljenika u Bužimu, gdje unutarstranački sukob najduže tinja.

– Mi se nadamo da neće biti potrebno ići tako daleko, SDA je velika stranka i vjerujem da ćemo vrlo brzo riješiti ovu krizu, na način da će mnogi zaključiti da su bili navedeni na pogrešne zaključke i postupke te da će ponovo biti uspostavljeno jedinstvo u stranci, kazao nam je Rošić.

Napomenuo je da su osudili i istupe državnog poslanika iz Cazina Senada Šepića koji su bili usmjereni protiv centrale SDA, čime ponovo nameće tezu da su se disidenti u Krajini poveli za njim.
Međutim, Senad Šepić nam je kazao da on apsolutno nikakve veze nije imao sa događajima u Krajini.

– Dovođenje mene u kontekst samo pokazuje koliko su te osobe podložne jednoj uvlakačkoj politici, jer očekuju da ih iz Sarajeva pomiluju po glavi. Ja apsolutno nisam nijednog slova nijednog telefonskog poziva imao na temu ovoga što se desilo u Krajini. Ali, ono što sam dan ranije rekao i na Face TV odmah se potvrdilo. Ne možete prepustiti da vam svugdje stranku vode oni koji su dobili najmanje glasova, te su im političke spletke i podaništvo u stranci jedini način da dođu do pozicija za koje bi poslije sve učinili da ih zadrže, kazao nam je Senad Šepić.

Ovo je moja kuća

Naime, Šepić je krajiški političar u Sarajevu koji ima najviše glasova kod kuće, a uz njega su u USK-u rekorderi po glasovima Samir Veladžić i gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, koji su sada u poziciji disidenata kao što se to i Šepiću desilo.

Šepić nam je kazao da je SDA njegova kuća i da je nikada neće napustiti, iako bi mnogi zauvijek da ga se riješe. Sad se u USK-u u sličnoj situaciji nalaze desetine disidenata, koji su prema posljednjim informacijama izgubili većinu u Kantonalnom odboru koji broji oko 50 ljudi, iako imaju većinu u kantonalnoj Skupštini. Nezvanično, ide se na to da im se izreknu ukori i uvedu sankcije za kandidovanje na lokalnim izborima, kao i zabrane na sve druge pozicije SDA. Ta praksa je svojstvena SDA, a što praktično znači metla, i to ona čelična.

KOMENTARI