instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Nedemokratski odnosi: I hrvatski predsjednik Josipović bojkotuje samit u Ukrajini

Nedemokratski odnosi: I hrvatski predsjednik Josipović bojkotuje samit u Ukrajini

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović neće otići na samit predsjednika država srednje Evrope koji se 11. i 12. maja održava na Jalti, čime se priključio sve većem krugu evropskih političara koji zbog nedemokratskih odnosa u Ukrajini, a prije svega prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko, bojkotuju posjetu toj zemlji.

Da neće doći na samit predsjednika država srednje Evrope već su objavili njemački predsjednik Joachim Gauck, predsjednik Austrije Heinz Fischer, Slovenije Danilo Tirk, predsjednik Bugarske Rosen Asenov Plevneliev, češki predsjednik Václav Klaus, a o otkazivanju odlaska u Ukrajinu razmišlja i predsjednik Rumunije, napominje Hrvatska televizija.

Taj samit se, inače, tradicionalno održava svake godine, pa je lani bio u Poljskoj, a okuplja šefove država od Njemačke, Austrije, Italije sve do Ukrajine.

Po pisanju medija, takvu odluku do sada je donijelo više evropskih predsjednika, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, evropski komesar za pravdu i osnovna prava Viviane Reding, a o bojkotu razmišlja i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Političari će bojkotovati i ukrajinski dio evropskog fudbalskog prvenstva Euro 2012. u junu.

Bojkot hrvatskih zvaničnika Ukrajini najavila je i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekavši da vlada Zorana Milanovića razmatra tu mogućnost, ističući da ona lično smatra da treba bojkotovati Ukrajinu.

Ističući da je niz zemalja odlučio da ne ide, Pusićeva je na današnjoj konferenciji za medije posvećenoj Evropskoj nedjelji rekla da je bojkot nešto o čemu treba odlučiti vlada Zorana Milanovića.

KOMENTARI