instant fap
NaslovnicaBiH

Nelikvidnost prijeti privredi

Nelikvidnost prijeti privredi

Ukupni depoziti na kraju prvog kvartala iznose 14,7 milijardi KM i manji su za 2,7 posto ili 400 miliona KM u odnosu na kraj 2011. godine

Bankarski sektor BiH, iako suočen sa brojnim ograničenjima, u prva tri mjeseca ove godine poslovao je pozitivno i bio je jedan od pokretača ekonomije.

Međutim, banke u BiH mogle bi uskoro imati problema sa likvidnošću koja je u bh. privredi uveliko prisutna, rečeno je na skupu koji je za medije u Banjoj Luci upriličilo Udruženje banaka BiH.

Kako je kazao predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH Sanel Kusturica, ukoliko dođe do toga da aranžman BiH sa MMF-om zakasni pa za popunjavanje budžetskih nedostataka vlade odluče povući depozite javnih preduzeća, to će biti veliki problem jer će značajno smanjiti mogućnost banaka da kreditiraju stanovništvo i privredu.

Povučeno 300 miliona KM

U privredi je problem nelikvidnosti već izražen, a to se, kako kaže Kusturica, osjeti jer su pravna lica za samo tri mjeseca ove godine zbog nelikvidnosti iz banaka povukla oko 300 miliona KM, od toga su institucije vlade na svim nivoima povukle 100, a privatna preduzeća 200 miliona KM.

Ipak, štednja stanovništva je u ovom periodu rasla, što je, kako pojašnjava Kusturica, posljedica potrebe građana za sigurnošću u vrijeme krize i prateći psihološki efekt krize. Tako su građani u prvom kvartalu 2012. godine na štedne račune u bankama dodali još 130 miliona KM, što predstavlja rast depozita stanovništva u odnosu na kraj 2011. za 1,8 posto.
Ukupni depoziti na kraju prvog kvartala iznose 14,7 milijardi KM i manji su za 2,7 posto ili 400 miliona KM u odnosu na kraj 2011.