instant fap
NaslovnicaUncategorized

Nemojte propustiti posljedni tranzit Venere u ovom stoljeću.

Nemojte propustiti posljedni tranzit Venere u ovom stoljeću.

Pred nama je jedan od rijetkih astronomskih pojava kada će Zemlja, Venera i Sunce biti u istoj liniji, nebeski fenomen koji će se ponoviti tek za 105 godina.

Ovaj jedinstveni događaj-tranzit Venere preko Sunčevog diska moći će se vidjeti 6 juna oko jedan sat nakon izlaska sunca, a znanstvenici upozoravaju na opasnost od gledanja u sunce bez odgovarajuće zaštite.

Tranzit se događa dva puta u razmaku od 8 godina da bi nakon toga prošlo više od 100 godina do sljedećeg tranzita te da bi se opet ponovio dva puta u 8 godina.

Posljednji ovakav događaj dogodio se 2004., a sljedeći će se dogoditi tek u decembru 2117.god.

Merkur i Venera kao jedine planete bliže Suncu od Zemlje, prividno prolaze iznad ili ispod Sunčevog diska na svom putu oko Sunca. Kad se dogodi da je neka od ovih planeta u liniji sa Zemljom i Suncem, možemo uočiti malu crnu točku koja putuje preko Sunčevog diska.

Tijekom povijesti čovječanstva tek je šest tranzita Venere opažano i to; 1639, 1761, 1769, 1874, 1882 i 2004. Postoje nedovoljno precizni zapisi koji daju naslutiti opažanje tranzita Venere od strane Babilonske civilizacije, no tek su matematički izračuni, napredak znanosti i tehnike te razumijevanje svemira omogućili opažanje ovog astronomskog događanja.