instant fap
NaslovnicaBiH

Neozbiljna i neodgovorna odluka SDP-a

Neozbiljna i neodgovorna odluka SDP-a

SDA smatra da je krajnje neumjesno optuživati SDA da nije opredijeljena za dijalog i dogovor kada je dobro poznato da je baš SDA inicirala i omogućila sve do sada postignute dogovore

Odluka SDP-a o zahtjevu za razrješenje članova SDA u Vijeću ministara BiH, kao i raskidu koalicije na ostalim nivoima, iako najavljena, iznenadila je Stranku demokratske akcije (SDA).

U SDA smatraju da ovakvom neozbiljnom i neodgovornom odlukom, SDP izaziva političku krizu na svim nivoima vlasti, što direktno šteti interesima Bosne i Hercegovine i njenih građana.

– Nelogično je i neprimjereno tražiti isključenje SDA iz Vijeća ministara zato što se Stranka demokratske akcije protivi smanjenju sa 1.028.000 KM na 950 miliona KM, a potom i zamrzavanju za naredne tri godine državnog budžeta koji nije dostatan za funkcioniranje institucija države BiH, dok se ujedno pristaje na rast entitetskih budžeta, saopćeno je iz SDA.

– Insistiranje na raskidanju koalicije na nivoima gdje ona uspješno funkcionira ukazuje da istinski razlog za ovakvo ponašanje SDP-a nije stav SDA da ne prihvati ovakav budžet institucija BiH.

– Vjerovatno je da je riječ o nekim potpuno drugim interesima i motivima koji za sada nisu dostupni javnosti, kaže se u saopćenju.

SDA smatra da je “krajnje neumjesno optuživati SDA da nije opredijeljena za dijalog i dogovor kada je dobro poznato da je baš SDA inicirala i omogućila sve do sada postignute dogovore – od uspostave Vijeća ministara BiH, rješavanja pitanja i principa vojne i državne imovine, popisa stanovništva i sistema državne pomoći.

Stoga, SDA poziva SDP da preispita svoju odluku ‘kako bismo nastavili zajedno raditi za dobrobit države i građana. U protivnom, SDP će se morati suočiti sa svim konsekvencama ovakvoga ponašanja’, saopćila je Služba za odnose s javnošću SDA.