instant fap
NaslovnicaSanski MostLokalne teme

Nevjerojatne fotografije najljepšeg oka u Bosni i Hercegovini

Nevjerojatne fotografije najljepšeg oka u Bosni i Hercegovini

Neka vam fotografije sjajnog Indira Merdanovića pokažu što nas okružuje. Priroda Bosne i Hercegovine je zadivljujuća, a toliko toga još nismo vidjeli.

E ovo je bio pravi šlag na tortu, nešto što zamišljate kad mislite o mjestima koja opisuju u knjigama epske fantastike, u dubini Amazonske šume ili na Baliju. Definitivno pravi mindfuck, parče džungle, a tako malo ljudi zna za njega – riječ je o ponoru Bobijaško oko, koji se nalazi podno planine Bobij (otuda i ime jer kad se gleda sa njenog vrha ili ptičije perspektive izgleda kao oko).

Nalazi se na oko 30min od vodopada Blihe, ali je put daleko lošiji tj. polovinu puta ćete ići makadamom, i možda oko 5min kroz šumsku stazu, lokacija je takođe ucrtana na Google mapama, ali ne škodi da budete na oprezu i pitate nekoga ukoliko zalutate. 

Prije nekoliko godina Bobijaško oko posjetila grupa engleskih ronilaca speleologa koji su istražili oko stotinu metara podzemnih vodenih lavirinata. Tom prilikom je potvrđeno kako dubine ove estevele nastanjuje čovječija ribica, endemski vodozemac iz praistorije koji je opstao samo u potpuno čistim i mračnim vodama. 

Samo ova informacija je dokaz koliko BLAGO imamo, a nismo ni svjesni. Čovječija ribica je užasno rijetka i može se naći samo u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U našem narodu ima mnogo priča i mjesta koji se vežu za magična stvorenja, a Bobijaško oko je definitivno jedno od njih.  Za ovaj lokalitet veže se niz narodnih predanja, priča i legendi, pa se tako pripovijeda o vilama i vilenjacima koji u noćnim satima pohode kraško vrelo i igraju svoja kola i puštaju ljudima da ih tajno gledaju, ali ako pokušaju nekome ispričati, zauvijek će zaboraviti sve što su vidjeli.

KOMENTARI