instant fap

Nevjerovatno otkriće: Naučnici pronašli drugu Zemlju !

Astronomi otkrili solarni sistem sa tri planete, od kojih je jedna veoma slična Zemlji. Naučnici će sada pokušati da otkriju da li na planeti sličnoj Zemlji ima vode ili nekog drugog hemijskog jedinjenja u atmosferi, koja bi mogla da održe život na površini.

Američki astronomi predvođeni dr Robertom Sančisom Ohedom otkrili su teleskopom Kepler solarni sistem veoma sličan našem. U njemu se tri planete okreću oko sunca nazvanog Kepler 30, a jedna od njih podsjeća na Zemlju, prenosi Smedia.rs.

Kod Keplera 30, udaljenog oko 1.200 svjetlosnih godina, otkrili smo tri planete koje imaju orbitu sličnu planetama u našem solarnom sistemu. Kepler 30 je zvijezda skoro identična našem Suncu, po veličini i drugim parametrima. Jedna njegova planeta je kao Jupiter, velika i gasovita, dok je druga 1,5 puta veća od Zemlje, s masom približno dva puta većom od naše. Treća planeta podsjeća na Mars, to je kamena stijena bez atmosfere – kaže dr Roberto.

Naučni tim će sada pokušati da otkrije da li na planeti sličnoj Zemlji ima vode ili nekog drugog hemijskog jedinjenja u atmosferi, koja bi mogla da održe život na površini.

( tehnologija.me )

KOMENTARI