instant fap
NaslovnicaBiH

Nezaposlenost u BiH duplo veća nego u Grčkoj

Nezaposlenost u BiH duplo veća nego u Grčkoj

Stopa nezaposlenosti u BiH iznosi oko 44 posto, što je duplo više nego nego u onim zemljama Evropske unije (EU) u kojima trenutno vlada njveća pomama za radnim mjestima, pišu danas “Nezavisne novine”.

Dok Evropa panično pokušava da riješi probleme zvanične Atine, u našoj zemlji je, u poređenju s Grčkom, duplo veći procenat onih koji traže preduzeće ili instituciju u kojim će da zarade platu.

Posljednji podaci Eurostata govore o konstantnom povećavanju gubitka radnih mjesta u zemljama EU, ali BiH i dalje znatno kaska za svim državama u “evropskoj porodici”.

Maksimalni nivo nezaposlenosti u EU zabilježen je u Španiji 24 posto, u Grčkoj 22 posto i u Portugalu 15 posto, ali su to sve bitno manji procenti u poređenju s BiH.

Agencija Eurostat navodi da su ekperti nivo rasta nezaposlenosti kakav je sada u EU očekivali tek naredne godine, što tvrde analitičari, pokazuje da je došlo do kraha politike “stezanja kaiša”.

“Kaiš je kod mnogih bh. građana stegnut već godinama, jer se broj nezapolenih ne smanjuje, tako da sada radno mjesto, po zvaničnim podacima, traži 519.160 ljudi”, pišu “Nezavisne novine.