instant fap
NaslovnicaUncategorized

Nije šala, naučnici regenerirali kosu!

Nije šala, naučnici regenerirali kosu!

U roku od samo tri tjedna, iz 74 posto folikula koje su znanstvenici usadili miševima, narasle su nove crne dlake. Povezane su sa živcima i potpuno funkcionalne, a raznim metodama moguće im je mijenjati gustoću i boju.

Problem koji ne uspijevaju riješiti stručnjaci, ali ni brojni preparati od “čudotvornih” biljaka iz netaknute prirode ili dalekih planina, konačno bi mogao postati prošlost i to zahvaljujući jednom neuglednom mišu.

Dobre vijesti za sve koje muči problem ćelavosti stižu iz Japana gdje je znanstveni tim s Tokijskog sveučilišta uspješno regenerirao kosu.

Postupak koji bi mogao pružiti idealnu alternativu već poznatom presađivanju vlasi počeo je uzgojem dviju različitih vrsta stanica izuzetih iz folikula miša. Tako uzgojene stanice kasnije su presađene u folikule miša koji nije imao dlaka. U roku od samo tri sedmice, iz 74 posto ugrađenih folikula narasle su nove crne dlake. Povezane su sa živcima i potpuno funkcionalne, a raznim metodama moguće im je mijenjati gustoću i boju.

Još zanimljivije zvuči to da su znanstvenici sličan eksperiment izveli na mišu i sa stanicama ljudskih folikula i tako dobili ljudsku kosu. No, prerano je za oduševljenje jer, iako eksperiment pruža nadu, ćelavi miševi morat će podnijeti još najmanje deset godina eksperimentiranja prije nego što metoda bude primjenjiva na ljudima.

KOMENTARI