instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Nikolić i dalje daje izjave kao da je opozicioni političar, a ne predsjednik države

Nikolić i dalje daje izjave kao da je opozicioni političar, a ne predsjednik države

 Da se ja pitam i odlučujem, ukoliko ne bi brzo uspjelo formiranje vlade sa SPS, LDP i URS, otpočeo bih pregovore sa SNS oko formiranja velike koalicije. Jer, sve je bolje od novih izbora – kaže za “Blic” Rasim Ljajić, predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije, koja je bila na izbornoj listi “Izbor za bolji život – Boris Tadić”.

Iako je, kaže, najrealnije da DS napravi koaliciju sa SPS, LDP i URS, sigurno je da će i SNS nastojati da dođe do većine.

Koliko bi bila stabilna velika koalicija?

– Ako govorimo o stabilnosti vlade, onda bi ova koalicija bila najbolja. Pored toga, apsolutno bih otvorio prostor za druge stranke da se priključe. Zemlja je u velikoj krizi, pa je neophodna što veća stabilnost i saglasnost oko ključnih pitanja u ovoj zemlji. Mi smo manjinski partneri u koaliciji i prihvatićemo svaku odluku oko formiranja vlade.

Kako gledate na ulazak LDP i URS u vladu na čelu sa DS?

– To jeste u ovom trenutku prva opcija. Siguran sam da koalicija oko DS i dalje ima inicijativu oko formiranja vlade. Mada i dalje svako sa svakim pregovara.

Koje opcije su u igri? 

– Sve. Najrealnija je koalicija oko DS sa koalicijom SPS, LDP i URS. Druga je da SNS i SPS sa trećim partnerom naprave koaliciju. Jedina opcija za koju mislim da je isključena su novi izbori, jer su štetni. Nijednoj stranci to ne bi odgovaralo, osim možda SNS.

Kako će se spojiti SPS i LDP, ali i DS i URS?

– Spojiće se tako što bi DS mogao da potpiše sporazum sa LDP, a SPS sa URS, a onda bi sve četiri stranke ušle u vladu.

Kada će se formirati vlada? 

– Očekujem da bismo do kraja juna mogli da imamo dogovor o vladi. Svako odugovlačenje je neodgovorno, mada se ne bih začudio da se taj dogovor ne ispoštuje. Mi smo po mnogo čemu čudna zemlja, kao i po tome što poslije izbora nastavljamo kampanju. Stranac koji bi sada došao u Srbiju, mogao bi da povjeruje da nismo završili izbore.

Da li je Srbija sa Nikolićem na čelu bliža EU? 

– Rano je sad o tome govoriti. Iskustvo sa našim kohabitacijama nije pozitivno. Mi smo od 2000. godine imali dvije kohabitacije koje su često bile uzrok usporavanja reformi. Ali, u ovim trenutku to bi moglo da bude nužnost.

Kako komentarišete Nikolićeve izjave o Srebrenici i Vukovaru?

– Nikolić i dalje daje izjave kao da je opozicioni političar, a ne predsjednik države. Sasvim je sigurno da će te izjave povećati pažnju međunarodne zajednice, koja će pod lupom pratiti njegove nastupe. Mislim da je Nikolić uvidio, poslije njegove posjete Briselu, koliko je teško riješavati pitanja iz prošlosti za koje vrlo često nemate podršku ni vlastite javnosti, a istovremeno ste pod stalnim međunarodnim pritiskom.

Da li će stranke ispoštovati dogovor o departizaciji? 
– Sa sadašnjim pristupom dalje ne možemo. Nisam, međutim, za to da neko bude hendikepiran zato što je član stranke, jer se bojim da time ne odemo u krajnost. Stručnost mora da bude glavni kriterijum bez obzira na stranačku pripadnost, te da se direktori biraju na javnim konkursima.