instant fap
NaslovnicaMagazin

Njemački naučnik smatra da su pčele inteligentne i da posjeduju emocije

Njemački naučnik smatra da su pčele inteligentne i da posjeduju emocije

Laris Chittka, profesor osjetne i bihevioralne ekologije na Queen Mary Univerzitetu u Londonu, kazao je kako postoje sugestivni dokazi da postoji određeni nivo svijesti u pčelama i da imaju stanja slična emocijama.

Nijemac se bavio istraživanjem pčela 30 godina i smatra se jednim od najvećih svjetskih eksperata kada su u pitanju osjetni sistemi i spoznaja.

U svojoj posljednjoj knjizi “The Mind of a Bee”, on tvrdi da pčele trebaju našu zaštitu ne samo zato što su korisne za usjeve, oprašivanje i biodiverzitet nego i zato što bi moglo biti da su osjećajna bića i ljudi imaju moralnu obavezu da obezbjede njihov opstanak.

“Naš rad i rad drugih laboratorija pokazao je da su pčele jako inteligentne individue. One mogu brojati, raspoznavati ljudske face, naučiti upotrebu jednostavnih alata i apstraktnih koncepata,” kazao je Chittka.

On vjeruje da pčele imaju emocije, mogu planirati i zamišljati stvari i mogu sebe prepoznati kao jedinstvene jedinke drugačije od drugih pčela. Do zaključaka je došao provodeći eksperimente u laboratoriji sa ženskim pčelama radilicama.

“Kad god pčela napravi nešto kako treba, dobije nagradu šečer kao nagradu. Tako ih treniramo, na primjer, da prepoznaju ljudska lica. U ovom eksperimentu, pčele koje su pokazale nekoliko jednobojnih slika ljudskih lica saznale su da je jedno povezano s nagradom od šećera. Tada im dajemo izbor različitih lica od kojih su neka bez nagrade, onda ih pitamo koje biraju, i doista, oni mogu pronaći ono pravo u nizu različitih lica,” objasnio je Chittka jednu od metoda prenosi Guardian.

KOMENTARI