instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Nova drama u Vijeću ministara BiH: Čović “otima” Bošnjacima mjesto direktora Elektroprijenosa,

Nova drama u Vijeću ministara BiH: Čović “otima” Bošnjacima mjesto direktora Elektroprijenosa,

“Bit će ispoštovana rotacija za Elektroprijenos i sada će biti Bošnjak na čelu. Ja ne volim taj princip, ali mora se poštovati”, kazao je na konferenciji za medije 19. maja federalni premijer Nermin Nikšić, govoreći o imenovanjima direktora državnih javnih preduzeća.

Samo mjesec kasnije, Nermin Nikšić odustaje od pozicije generalnog direktora Elektroprijenosa. Dragan Čović je zatražio, a predsjednik SDP-a pristao. Elektroprijenos BiH će pripasti HDZ-u, a novi direktor bi trebao, kako saznaje Istraga, trebao biti bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.

Predsjednik SDP-a i federalni premijer Nermin Nikšić je, prema informacijama Istrage, zamolio Dragana Čovića da malo pričekaju sa imenovanjem direktora Elektroprijenosa kako bi ublažio udare u Sarajevu. No, lider HDZ-a ne odustaje. On želi svoj čovjeka na čelu Elektroprijenosa kojim je proteklih deset godina upravljao HDZ-ov kadar Matan Žarić. Protiv Žarića je, podsjećamo, krajem prošle godine Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Žarićev nasljednik Miro Džakula prošle je sedmice predao dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje. Novinarima je tokom primopredaje kazao da ide u Hercegovinu da se odmori, ne objelodanjujući svoje planove za budućnost. No, nekoliko medija iz Republike Srpske je već objavilo da Džakula želi biti direktor Elektroprijenosa.

O imenovanju direktora Elektroprijenosa odlučuje Upravni odbor kojeg imenuju entitetske vlade koje su, faktički, dioničari ove državne kompanije. Nikšić je već rekao Draganu Čoviću da će pristati na imenovanje Mire Džakule. Međutim, SNSD se protivi Džakulinom imenovanju, nakon što je federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) spriječio podjelu 200 miliona KM od akciza na gorivo.

“Bez saglasnosti Vlade RS-a Džakula ne može biti imenovan”, tvrdi sagovornik Istrage iz Vlade FBiH.

Kako bi natjerali SNSD da pristane na Džakulino imenovanje, čelni ljudi HDZ-a sada blokiraju imenovanje ministra finansija i trezora BiH. Podsjetimo, SNSD-ov kadar Zoran Tegeltija obavljao je funkciju ministra finansija BiH sve do prošle sedmice kada je preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje. SNSD je za Tegeltijinog nasljednika predložio Srđana Amidžića, koji je trenutno odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka. Da bi Amidžić bio imenovan za ministra, njegovo imenovanje bi trebala predložiti predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

“Krišto, međutim, odugovlači za prijedlogom. Štaviše, ona nije poslala Amidžićevo ime na provjere u sigurnosne agencije, što je preduslov za formalno predlaganje njegovog imenovanja”, kazao je za Istraga.ba sagovornik iz Vijeća ministara BiH.

Na ovaj način Dragan Čović pokušava natjerati Milorada Dodika da popusti u vezi sa Džakulom i Elektroprijenosom BiH. Federalni premijer Nermin Nikšić je, rekosmo, već pristao da HDZ-ov kadar i naredne četiri godine upravlja Elektroprijenosom BiH.

KOMENTARI