instant fap

Novinarstvo u BiH i dalje opasna profesija

Novinarstvo u BiH i dalje opasna profesija

Novinarstvo u BiH je i dalje opasna profesije, a to je potvrdio i izvještaj Nezavisnog nadzornog tijela Freedom House iz Washingtona u kojem se navodi da je BiH djelomično slobodna zemlja i da se nalazi na 103 mjestu u svijetu između Nigerije i Haitija – kazala je u Sarajevu generalna sekretarka Udruženja “Bh. novinari” Borka Rudić.

Ona je to izjavila na prezentaciji istraživanja “Novinarstvo, javno mnijenje i medijske slobode u BiH” u organizaciji Udruženja “Bh. novinari” i njemačke organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH povodom 3. maja – Dana slobode medija. 

– Naše istraživanje pokazuje da političari imaju najviše uticaja na medije i da su oni najveća prepreka slobodi izražavanja u BiH – naglasila je Rudić. 

Objasnila je da je ovo istraživanje obuhvatilo 505 mišljenja građana, koji i dalje još uvijek najviše vjeruju medijima i vjerskim zajednicama. Dodala je da je prošle godine opadalo povjerenje građana u nevladine organizacije, koje je ove godine ponovo poraslo. 

Naglasila je da su istraživali i koje teme bi građani željeli da čuju u predstojećoj predizbornoj kampanji, a to su teme o zapošljavanju, položaju i perspektivi mladih, ekonomskim pitanjima, korupciji, a najmanje o pitanjima promjene Ustava, priključenju EU i NATO-u. 

– Prema rezultatima istraživanja građani smatraju da bi se poboljšale medijske slobode ukoliko bi se unaprijedila primjena zakona koji postoje u BiH i adekvatnije sankcionirali napadi na novinare – kazala je.
 
Rudić je dodala da je u BiH između dva Svjetska dana slobode medija zabilježeno 50 slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara dodajući da su najčešći uzroci politički i verbalni pritisci. 

Direktorica organizacije Friedrich-Ebert-Stifung BiH Judith Illerhues kazala je da su zajedno s Udruženjem “Bh. novinari” dosad već pet puta učestvovali u istraživanju medijskih sloboda u BiH. 

– Mi se zauzimamo za razvoj demokratije i socijalne pravde, a mediji su vrlo bitna poluga kada se govori o jačanju demokratije – kazala je. 

Ocijenila je da su mediji u BiH i Njemačkoj pod velikim pritiskom, jer zakoni nisu blagonakloni prema medijima ili se nikako ne implementiraju. 

KOMENTARI