instant fap

Obilježen dan šehida

Obilaskom šehidskih mezarja, učenjem Fatihe i dove, te polaganjem cvijeća, danas, drugog dana Ramazanskog Bajrama, u Sanskom Mostu obilježen je Dan šehida.

Drugi dan ramazanskog Bajrama, Dan šehida, obilježen je na brojnim šehidskim mezarjima koja se nalaze na području općine Sanski Most. „I ne recite za one koji su poginuli na Allahovom putu da su mrtvi. Oni su živi, ali vi to ne znate“ – ovim Kur'anskim ajetom započela je centralna svečanost obilježavanja Dana šehida na lokalitetu mezarja Greda.

Ovome događaju prisustvovali su predstavnici vjerskog i društveno-političkog života općine Sanski Most, te brojni  građani.  Na šehidskom mezarju Vrhpolje, gdje su ukopane žrtve zločina iz perioda agresije i okupacije Sanskog Mosta, također se okupio veliki broj članova porodica te drugih građana, kao i osoba iz javnog života. Bila je ovo prilika za prisjećanje na sve one koji su svoje živote ugradili u temelje današnje Bosne i Hercegovine, i na sve one koji su živote dali na Allahovom putu.

Načelnik općine Sanski Most dr. Mustafa Avdagić, predstavnici općinskih udruženja porodica šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, položili su cvijeće i proučili Fatihu, a potom su prisutni imami proučili dove pred duše svih bosanskih šehida.  Prisutnima se na ovom mjestu obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most Husein ef. Kovačević, kao i načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, koji su istakli kako se ne smiju zaboraviti žrtve koje su date u borbi za očuvanje Bosne i Hercegovine.

Muslimani Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskoga Bajrama kao Dan šehida. Šehidi su vjernici ubijeni u borbi koja je propisana isključivo šerijatskom normom. Najkraće rečeno, džihad je svako nastojanje, zalaganje čovjeka da Božija riječ bude “najvažnija“. Na dan šehida Bošnjaci i svi muslimani Bosne i Hercegovine obilaze mezarja šehida, sjećaju se ovozemaljskog druženja s njima i, nadasve, uzimaju pouku čistote i iskrenosti vjerovanja u jedini vrijedan cilj- zadobijanje Božijeg zadovoljstva i milosti.

Dan šehida obilježen je i na drugim mezarjima koja se nalaze na prostoru općine Sanski Most. Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine. Od tog datuma, muslimani u Bosni i Hercegovini ali i dijaspori, tradicionalno obilježavaju drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida.

KOMENTARI