Obilježen Dan srednjoškolaca

HomeLokalne temeSanski Most

Obilježen Dan srednjoškolaca

Obilježen dan srednjoškolaca u Sanskom Mostu

Učenici se tri sanske srednje škole obilježili su danas Međunarodni dan srednjoškolaca. Srednjoškolci iz Sanskog Mosta, već tradicionalno, nekoliko godina unatrag obilježavaju obaj datum, a ove godine događaj je tematski posvećen odlasku mladih van granica Bosne i Hercegovine.

Centralni događaj ove godine održan je u malom parku pored rijeke Zdene, gdje se okupio veliki broj srednjoškolaca. Podsjetimo, 17. novembar se obilježava kao njihov međunarodni dan. Prvi put je održan 1941. godine u Londonu,a tradicija je nastavljena zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Evrope koje su sa različitim srednjoškolskim pokretima širom Europe pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski, što je na kraju i učinjeno.

Ove godine događaj je tematski posvećen odlasku mladih van granica Bosne i Hercegovine, buudći da su srednjoškolci prepoznali ovaj problem kako ključni za budućnost BiH. Poslije okupljanja u parku, srednjoškolci su održali priredbu s prigodnim sadržajima u holu srednjoškolskog centra te pokušali skrenuti pažnju građanima i poslati poruku da postoji njihov dan i da postoje njihova prava.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0