instant fap

Obnova džamije u Zalihovcu

Obnova džamije u Zalihovcu

U toku dosadašnjih radova vezanih za obnovu džamije na lokalitetu Zalihovac, u Starom Majdanu, utrošeno je nešto više od šezdeset hiljada maraka.

Ovo je potvrdio član građevinskog odbora za obnovu ovog vjerskog objekta, Ismet Bešić. Prema njegovim riječima, u proteklom periodu urađen je značajan dio poslova i objekat je stavljen pod krov. Uskoro će uslijediti i unutrašnji radovi čim vremenske prilike to dozvole. Najveći dio finansijskih sredstava do sada obezbjeđen je zahvaljujući donacijama mještana Starog Majdana koji žive i rade u inozemstvu. U građevinskim radovima sudjeluju i mještani, koji na taj način doprinose obnovi.

Bešić kaže kako će konačni završetak radova zavisiti od finansijskih sredstava, a u građevinskom odboru se nadaju kako će džamija biti obnovljena do kraja ove kalendarske godine. Nekada u prošlosti, u Starom Majdanu postojao je veliki broj džamija. One koje su vremenom preostale srušene su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jedan od takvih vjerskih objekata je i džamija u Zalihovcu koja je, prema historijskim izvorima, izgrađena 1859. godine i dugo vremena služila je mještanima ovog dijela Starog Majdana. Među Majdancima se vremenom rodila ideja o obnovi ovog sakralnog objekta, a inicijativu su pokrenuli mještani koji žive i rade u inozemstvu. Džamija u Zalihovcu se gradi u skladu s nekadašnjim izgledom tog vjerskog objekta, s drvenom munarom i izgledom objekta u vidu stare bosanske kuće na četiri vode.

KOMENTARI