instant fap
NaslovnicaBiH

Od danas u opticaju konvertibilne marke koje SVJETLUCAJU

Od danas u opticaju konvertibilne marke koje SVJETLUCAJU

Od danas, 1. 6., u opticaju je novo izdanje novčanica konvertibilne marke u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM. Nove novčanice navedenih apoena, izdanje 2012. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima Centralne banke BiH (CBBiH), koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH, saopćeno je iz CBBiH

Nove novčanice će u opticaju zamijeniti novčanice prethodnih izdanja, koje su zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina povučene iz opticaja.

Izrada novog izdanja novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštovanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdana konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu, navode iz CBBiH.

Kod novog izdanja novčanica, kod kojega je na licu novčanice ispod potpisa i riječi „GUVERNER” navedena godina tiskanja „2012″, načinjene su određene izmjene u odnosu na prethodna izdanja, prvenstveno u cilju njihove efikasnije zaštite od krivotvorenja.

Novo izdanje KM novčanica ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak – vrijednost apoena.

Zaštitna nit s tekstom je kod novog izdanja potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM.

Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine 4 mm, s prozorima. U prozorima niti se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju ovisno o kutu promatranja.

Na apoenima 10 KM i 20 KM, vertikalno preko cijelog naličja novčanice nalazi se iridiscentna traka širine 10 mm. Traka prikazuje oznaku KM, te vrijednost apoena. Kada se novčanica promatra pod različitim kutom, traka svjetluca i mijenja boju.

Na apoenima 50 KM i 100 KM, vrijednost apoena u donjem desnom kutu naličja novčanice tiskana je posebnom optički promjenjivom bojom. Efekt promjene boje se vidi kada se novčanica promatra pod različitim kutom. Na 50 KM boja se mijenja od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu. Na 100 KM boja se mijenja od zlatnosmeđe do maslinastozelene.