instant fap
NaslovnicaBiH

Odlučivat će Ustavni sud FBiH

Odlučivat će Ustavni sud FBiH

Nova većina jučer smijenila rukovodstvo Predstavničkog doma, zatražila ostavke predsjednika i dopredsjednika FBiH, te smjene u Vladi FBiH • Federalni poslanici stranaka koje jučer nisu prisustvovale sjednici zatražili ocjenu ustavnosti održane sjednice

Nova parlamentarna većina u Federaciji BiH, koju čine SDPBiH, SBB, HDZBiH i HDZ 1990, održala je jučer sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koju je Kolegij ovog doma prolongirao za 3. i 4. juli. Jučerašnjoj sjednici nisu prisustvovali poslanici SDA, SBiH, HSP-a, NS Radom za boljitak i DNZ-a.

Za novu većinu sjednica i odluke donesene na njoj su legalne, a za druge je sve jučer urađeno nelegalno i stoga će Ustavnom sudu FBiH uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti održavanja jučerašnje sjednice i odluka donesenih na njoj.

Škaljić i Vidović umjesto Zvizdića i Primorca

Poslanici koji čine novu parlamentarnu većinu, njih 58, uključujući i Safeta Halilovića i Spomenku Mičić, kao nezavisne poslanike, te Velimira Kunića, poslanika SNSD-a, smijenili su predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića i Stanka Primorca. Za novog predsjedavajućeg izabrali su Fehima Škaljića iz SBB-a, a za dopredsjedavajućeg Tomu Vidovića iz SDP-a. Ovih 58 poslanika jučer je usvojilo i zaključke kojima je od predsjednika FBiH Živka Budimira i dopredsjednika FBiH Mirsada Kebe zatraženo da podnesu ostavke, a od federalnog premijera Nermina Nikšića zatraženo da predloži smjenu onih federalnih ministara koji “opstruiraju rad Vlade FBiH”. Od Vlade FBiH je zatraženo da Parlamentu FBiH hitno dostavi prijedloge za imenovanje iz nadležnosti Parlamenta FBiH, te da u skladu sa svojim ovlaštenjima “pojača nadzor u ministarstvima, javnim preduzećima, institucijama, te preduzme potrebne mjere”.

Nova većina jučer je privremeno imenovala Zehrudina Isakovića, Ninu Ćorića i Vanju Kenjić u Upravni odbor Radio-televizije Federacije BiH. Ovo imenovanje treba dobiti potvrdu Doma naroda. Poslanici nove parlamentarne većine jučer su prihvatili zaključak Kluba SBB-a da se najkasnije do petka, 29. juna u podne, izvrši primopredaja smijenjenih i novoizabranih predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg, te da se ranije zakazani datumi za održavanje vanredne i redovne sjednice poništavaju, a da će novi termini sjednica biti naknadno određeni.

Podsjetimo da je nova većina okupljena oko SDP-a, nakon što je SDP raskinuo koaliciju sa SDA, HSP-om i Radom za boljitak, 18. juna zatražila održavanje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zbog aktuelne političke situacije u zemlji. Kolegij Predstavničkog doma zasjedao je u petak, 22. juna, i donio dva zaključka većinom glasova. Prvi da se vanredna sjednica održi 2. jula i drugi da se redovna sjednica, ranije planirana za 26. i 27. juni, prolongira za 3. i 4. juli. Nova većina osporila je nakon sjednice Kolegija zaključak o prolongiranju redovne sjednice uz komentare da to nije u skladu sa Poslovnikom o radu Predstavničkog doma, te da na sjednici Kolegija nisu bili šefovi klubova poslanika SBiH  i DNZ-HSP-a, već njihovi predstavnici.

Neformalno okupljanje

– Nerazumljiva mi je žurba i panika određenog broja klubova zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koja je očito prouzrokovala da se umjesto svih aktivnosti koje su mogle biti podvrgnute legalnoj demokratskoj proceduri na, u skladu sa Poslovnikom sazvanoj, vanrednoj sjednici 2. jula, održi danas neko neformalno okupljanje klubova političkih partija koje participiraju u Predstavničkom domu, te da se čak u istom donesu određene odluke. U međuvremenu su me kontaktirali predsjednici klubova stranaka koje nisu prisustvovale današnjem zasjedanju i informirali su me da će tražiti očitovanje Ustavnog suda FBiH o legalnosti današnjeg okupljanja, pod navodnicima današnje sjednice i legalnosti svih odluka koje su usvojene na takvom okupljanju. Ja čekam odluku Ustavnog suda i ona će potpuno meritorna, opredjeljujuća i konačno važeća, kazao je Zvizdić jučer za Oslobođenje.

Denis Zvizdić je odlučio odgoditi sjednice zakazane za 2. 3. i 4. juli, te ne sazivati ikakve sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sve dok Ustavni sud FBiH ne donese odluku o ustavnosti jučerašnjeg zasjedanja i odluka donesenih na njemu. Upitan da li će doći do primopredaje između njega i jučer izabranog predsjedavajućeg Fehima Škaljića, Zvizdić je odgovorio da i to zavisi od odluke Ustavnog suda FBiH.

– Praktično se može izvesti zaključak da je rad Predstavničkog doma blokiran do odluke Ustavnog suda FBiH, ali svi očekujemo da Ustavni sud brzo reagira i svojom odlukom razriješi pravni vakuum u koji je ušao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, kazao je Zvizdić Oslobođenju.

Prologiranje dnevnog reda

Jučerašnje zasjedanje Predstavničkog doma počelo je konstatacijom Mire Grgić, dopredsjedavjuće Doma, da su nepoznati razlozi nedolaska predsjedavajućeg Zvizdića na sjednicu, nakon čega je ona zatražila pauzu od pola sata do početka sjednice. Nakon pauze, usvojeni su zapisnici sa ranijih tematskih i redovne sjednice, te otvorena tačka poslaničkih pitanja i inicijativa. Šef Kluba poslanika SDP-a Jasenko Selimović predložio je da se ova tačka prolongira za narednu redovnu sjednicu “s obzirom na novonastale političke okolnosti”, što je i prihvaćeno. Nakon njega, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH Marinko Čavara je, napomenuvši da predsjedatelj Zvizdić i dopredsjedatelj Primorac nisu prisutni, te da se moraju prihvatiti načela demokratskog odlučivanja i uvažiti nova parlamentarna većina koja je očita, predložio novi dnevni red koji je podrazumijevao smjenu rukovodstva Doma, te zaključke sa zahtjevima za ostavke predsjednika i dopredsjednika FBiH, smjene ministara u Vladi FBiH…

Taj dnevni red je i usvojen, a na prijedlog Jasenka Selimovića sa dnevnog reda su skinute sve one tačke koje su bile predviđene za redovnu sjednicu. Slavica Josipović, šefica Kluba poslanika HDZ-a 1990, i Fehim Škaljić, šef Kluba poslanika SBB-a, dali su podršku novom dnevnom redu, a sva jučerašnja glasanja su završena bez ijednog glasa protiv, te u nekoliko navrata sa jednim ili dva suzdržana glasa.

Izbor novog rukovodstva popraćen je aplauzom poslanika, a Škaljić je rekao da će raditi na način da se vrati ugled i dignitet Parlamentu kako bi bio mjesto susreta ideja i razgovora, gdje će se sučeljavanje ideja obavljati u ozračju demokratije.

(Oslobođenje.ba)