instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Održan okrugli sto “Mladi za mlade”

Održan okrugli sto “Mladi za mlade”

U sali Općinskog vijeća u Sanskom Mostu, održan je okrugli sto “Mladi za mlade”, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih.

Okrugli sto “Mladi za mlade” održan je u Sanskom Mostu s ciljem da se mladi upoznaju o Zakonu o mladima u FBiH ali i iskažu svoje potrebe za svoj grad a što bi rezultiralo rješenjem problema koji ih se tiču.

U ime Općinskog načelnika, okruglom stolu prisustvovala je savjetnica Emina Kljunić koja je prenijela poruke podrške te jasno stavila do znanja da je Općinski načelnik stajao i da će stajati uz mlade ljude i njihove ideje.

Alma Tulek, predsjednica Komisije za mlade pri Općinskom vijeću, kazala je kako je ponosna što se krenulo korak naprijed te da se samo s otvorenim dijalogom može doći do nekog rješenja. Ono što je potrebno naglasiti je da pored Zakona o mladima, član 14. koji obavezuje svaku općinu da obezbijedi mladim ljudima sve one stavke koje su bitne za jačanje kapaciteta mladih, postoji i član 7. koji obavezuje mlade da aktivno rade na razvoju integriteta vlastite ličnosti te da unaprijeđuju sredinu u kojoj žive svojim djelovanjem.

Upravo zbog toga, obilježavanje međunarodnog dana mladih bila je prilika za razgovor i jačanje saradnje mladih na rješavanju ključnih problema koje pogađaju ovu populaciju.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih polaznici Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI programa) kojeg implementira Međunarodni republikanski institut u BiH (IRI BiH) organizovali su u osam općina i gradova BiH okrugli sto „Mladi za mlade”.

KOMENTARI