Okončan spor Volkswagena s “najbogatijim Bosancem”

HomeVijestiBiH

Okončan spor Volkswagena s “najbogatijim Bosancem”

NOVA AKVIZICIJA NIJAZA HASTORA: Prevent preuzeo njemačku Car Trim Grupaciju!

Volkswagen i dostavljači preduzeća Prevent su postigli dogovor o nastavku isporuke dijelova. Time je okončan spor zbog kojeg je VW obustavio proizvodnju automobila marke Golf. “No, ko zapravo stoji iza te bh. firme?”, pitaju se njemački mediji.

“Borba za vlast između VW-a i dva važna dostavljača je završena”, piše “Handelsblatt” i dodaje da su VW i Prevent Group danas postigli dogovor o rješenju spora. Ovu informaciju je potvrdio i Volkswagen.

“Dostavljači će uskoro početi sa isporukom dijelova. Pogođeni pogoni će u skladu s tim postepeno nastavljati proizvodnju. Trenutno nema nikakvih informacija o detaljima dogovora”, piše “Handelsblatt”. “Hannoversche Allgemeine Zeitung” također piše da je dogovor postignut i to nakon pregovora koji su trajali 19 sati.

“Dobrodošli u Sarajevo“, naslov je teksta u listu „Süddeutsche Zeitung“ u kojem Thomas Fromm i Klaus Ott pišu da „krah između VW-a i njegovih dostavljača nije od jučer“.

Süddeutsche Zeitung piše da se VW i Prevent već mjesecima spore u Brazilu. U toj zemlji je firma, koja je u vlasništvu Preventa, obustavila VW-u isporuku sjedišta za automobile.
Posljedica toga je bila obustava proizvodnje i prinudni odmor za radnike. „Obje firme se već godinama spore i u Sarajevu. Radi se o isporuci sitnih dijelova i o relativno maloj sumi novca. Ali se radi i o pitanju saradnje dva partnera“, piše Süddeutsche Zeitung.

“Spor između dva veoma različita preduzeća traje odavno. Već u aprilu 2014. godine je Upravni odbor VW-a Sarajevo tadašnjem šefu VW-a Martinu Winterkornu poslao pismo u kojem upozorava na mogućnost zatvaranja i govori o ‘narušenim partnerskim odnosima’ te kritikuje: ‘Ne postoji trogodišnji ili petogodišnji plan za postrojenje firme i nema strategije za razvoj'”, piše pored ostalog Süddeutsche Zeitung.

„Volkswagen se spori sa najbogatijim Bosancem“, naslov je teksta u listu Stuttgarter Zeitung u kojem Thomas Roser piše: „Iako se osnivač i vlasnik kompanije Nijaz Hastor smatra najbogatijim i najuspješnijim preduzetnikom u Bosni i Hercegovini, biografija čovjeka koji je dobio veliki broj nagrada i koji se ne želi eksponirati u javnosti može se samo djelimično rekonstruisati. Paradoksalna, ali istinita je jedna stvar: izgradnja njegove firme koja posluje u 15 država i na četiri kontinenta decenijama je bila usko vezana za VW i Wolfsburg“.

Pažnju novinara lista Freie Presse privukla je porodica Hastor koja se, kako kažu, ne želi isticati u javnosti: „Hastor ne traži pažnju politike. 65-godišnjak, vlasnik firme Prevent koja posluje širom Evrope i koja je obustavila isporuku dijelova Volkswagenu, radije djeluje daleko do očiju javnosti. O tajkunu i njegovoj porodici se čak malo zna i u Bosni i Hercegovini u kojoj slove za najbogatije građane koji su preko autodijelova, namještaja, odjeće i jahti zastupljeni u 15 zemalja. Prevent prema vlastitim podacima zapošljava oko 13.000 radnika. Od toga je polovina radnika u BiH“.

Sächsische Zeitung u tekstu pod naslovom „Izazivač VW-a dolazi sa Balkana“ piše da rijetko koja firma stoji iza svog imena kao što je trenutni VW izazivač. List također opširnije piše o Nijazu Hastoru i rastu njegove imperije, ali i navodi da Hastor ne želi da se ističe u javnosti.

„Pažnja javnosti mu je samo potrebna kada se radi o njegovoj fondaciji koja podržava mlade talente kroz školovanje ili za njegov pogon u Srebrenici“, piše Sächsische Zeitung.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0