instant fap

Olakšati poslovanje poduzetnicima: Inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u

Olakšati poslovanje poduzetnicima: Inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u

Mnogim bh. privrednicima mnogo bi značila olakšica da PDV plaćajutek nakon što naplate svoja potraživanja.

Ova primjena za mnoga preduzeća značila bi pozitivno poslovanje.

Stoga Institut za razvoj mladih KULT nastavlja sa procesom zagovaranja izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine. Pokrenuta je inicijativa za potpisivanje pisma podrške procesu izmjene Zakona o PDV-u.

Kako bi najbolje opisao težinu trenutnog stanja i nedostatke poslovnog okruženja, Institut za razvoj mladih KULT snimio je video. Kao što je navedeno, mnogi poduzetncii PDV plaćaju iz svog džepa, s obzirom da postojeći Zakon nalaže da se PDV plati do 10. u mjesecu, bez obzira da li su fakture naplaćene.

Ovo je kredidtiranje države beskamatnim kreditom, navodi se u videu, te na ovaj način, mnoga preduzeća propadaju.

Pogledajte video:

Potpisivanjem pisma podrške privrednici i organizacije koje djeluju u oblasti privrede, imaju priliku podržati inicijativu koju zagovara Institut za razvoj mladih KULT, te tako direktno utjecati na kreiranje pozitivnog poslovnog ambijenta.

Pismo podrške možete potpisati na ovom linku 

Prema trenutnom zakonu, svi poreski obveznici dužni su platiti PDV do 10. dana u mjesecu, što je posebno otežavajuća okolnost za mala i srednja preduzeća koja zbog ovakvih propisa često prestaju sa poslovanjem.

Institut je početkom marta, kako bi ukazao na ovaj problem, organizovao i Okrugli sto „Izmjene i dopune Zakona o PDV-u – uvođenje sistema oporezivania prema naplaćenim naknadama”, u okviru kojeg su mišljenje iznijeli i strušnjaci, a Institut sa zagovaranjem izmjena nastavlja i kroz intenzivne razgovore sa predstavnicima vlasti.

Institut za razvoj mladih KULT je, kroz petnaest godina postojanja, radio vrlo uspješno na izradi i provođenju zakonskih rješenja koja doprinose poboljšanju društvenog položaja mladih, ali i građana općenito. S obzirom da su ekonomska pitanja izvor većine problema mladih ljudi, Institut se snažno zalaže za aktivnosti i inicijative u vezi sa stvaranjem povoljnijeg poslovnog prostora u BiH, ne samo za mlade nego za sve poduzetnike.

KOMENTARI