instant fap

Opasnosti od požara

Obzirom da meteorolozi za august najavljuju sunčano i vruće vrijeme, sa malo padavina, mnoge institucije, ustanove i šumarska preduzeća upozoravaju na opasnost od pojave šumskih požara.

U saopćenjima se mole i upozoravaju građani, posebno izletnici, posjetioci šumskih i poljoprivrednih zemljišta kao i svi drugi koji imaju namjeru boraviti u prirodi, da svojim ponašanjem ne ugrožavaju šume, te da vode računa o svim mogućim uzrocima nastanka požara.

Podsjeća se,  da požari predstavljaju najveću opasnost za šumske komplekse, a posljedice njihovog dejstva su nesagledive.

Uzrok većine požara je namjerno paljenje trave i drugog poljoprivrednog otpada od neodgovornih građana. Ovi podaci ukazuju da je ova pojava postala „masovna“, a štete koje nastaju su velike.
Problem sa šumskim požarima nije zaobišao ni sansku općinu.

Kako nas je informisao Edin Gubelić, komandir Vatrogasne jedinice Sanski Most,  u prvih šest mjeseci ove godine sanski vatrogasci su imali čak 120 intervencija na gašenju požara. Samo u martu je bilo čak 87 šumskih požara, a pojedini su bili katasrofalni i velikih razmjera.

Tokom ljetnih mjeseci, u junu i julu, u širem području općine Sanski Miost evidentirano je šest šumskih pšožara. Gubelić naglašava, da su zahvaljujući samo brzoj i efikasnoj intervenciji vatrogasaca  svi požari na vrijeme lokalizirani i ugašeni i spriječena je veća materijalna, ali i ekološka šteta.

„Apelirao bih na određene institucije koje se bave uzročnicima nastanka požara, odnosno piromanima, da poduzimaju konkretne mjere i otkrivaju počinioce. Osim što se stvaraju velike materijalne štete na šumkim kulrurama, stvaraju se i veliki materijalni troškovi Vatrogasnoj službi“, kaže Gubelić.

On je uputio i apel građanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru, a osobe koje to namjerno čine, treba prijaviti civilnoj zaštiti, policiji, poljoprivrednom ili šumskom inspektoru kako bi se protiv njih poduzele određene mjere iz Zakona o zaštiti od požara.

Gubelić je podsjetio,  da je izazivanje opće opasnosti opisano kao krivično djelo u članu 323. Krivičnog zakona Federacije BiH, pa shodno tome prema neopreznim i nesavjesnim građanima primjenjivat će se zakonom propisane mjere i radnje.

IZVOR: Radio Sana

KOMENTARI