instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Općina Sanski Most finansira proljetnu sjetvu

Općina Sanski Most finansira proljetnu sjetvu

Svi građani s područja općine Sanski Most, koji se odluče na svojim zemljišnim parcelama obaviti sjetvu poljoprivrednih kultura, općina će finansirati kompletnu nabavku neophodnog repromaterijala, odnosno sjemena i gnojiva.

Ovim mjerama općina Sanski Most nastoji ublažiti negativne posljedice izazvane pandemijom korona virusa, te pomoći građanima da u što većem obimu obave proljetnu sjetvu.

Kraj je mjeseca marta, i poljoprivredni proizvođači uveliko vrše pripreme svojih plastenika i parcela na otvorenom za sjetvu i sadnju različitih povrtarskih i ratarskih poljoprivrenih kultura. Inače, sada je više nego ikad jasno, a i nadležne institucije stalno na to apeluju, da se mora intenzivirati poljoprivredna proizvodnja, jer prognoze govore da trenutno stanje može dovesti do nestašice i poskupljenja hrane na tržištu.

S tim u vezi, općina je u budžetu planirala iznos od 100 hiljada maraka, a pomenuta odluka nedavno je jednoglasno podržana na vanrednoj telefonskoj sjednici Općinskog vijeća Sanski Most.

Svi uslovi i način prijave, te korištenje pomenutih podsticajnih sredstava, biće definisani javnim pozivom koji će uskoro biti raspisan.

Kako je pojasnio Faris Hasanbegović, načelnik općine Sanski Most, svi zainteresovani građani koji se odluče za proljetnu sjetvu i korištenje pomenutih sredstava, obavezni su posijati površinu od najmanje 300 m², a koja ne može biti veća od 2 dunuma.

Isto tako, građanima će od strane poljoprivrednih apoteka kod kojih budu vršili nabavku neophodnog repromaterijala biti izdavani računi, kojima će nakon što se sjetva završi, a općinska komisija obiđe zasijane parcele i utvrdi da je sjetva obavljena, cjelokupan iznos uloženih novčanih sredstava biti kompenziran.

Također, Krizni štab Civilne zaštite Općine Sanski Most na jednoj od sjednica donio je odluku da se 10 hiljada maraka stavi na raspolaganje Srednjoj poljoprivrednoj školi „Sanus futurum“, obzirom da su iz te obrazovne ustanove izrazili namjeru da različitim kulturama zasiju velike površine zemljišta koje posjeduju.

KOMENTARI