instant fap

Općinska inspekcija se oglasila zbog onečišćenja rijeke Blihe

Općinska inspekcija se oglasila zbog onečišćenja rijeke Blihe

U poslednjih nekoliko sedmica, u više navrata dolazilo je do zamućenja i onečišćenja rijeke Blihe nastalog kao posljedica eksploatacije mrkog uglja na lokalitetu površinskog kopa Zlauša, koje provodi firma Lager.

Na ovu pojavu upozorili su brojni građani, kao i Društvo sportskih ribolovaca „Devet rijeka“, a danas se tim povodom oglasila i Općinska inspekcija.

Navode kako su po službenoj dužnosti 6. i 7. novembra ove godine, kada je prvi put primjećeno onečišćenje Blihe, izašli na teren, izvršili inspekcijsku kontrolu i zapisnički konstatovali ispuštanje otpadnih voda sa radnih zona površinskog kopa koje se nalazi u vlasništvu firme Lager u korito potoka Oborak, koji prolazi kraj sela Gorice te se potom ulijeva u Blihu.

„Zbog nenadležnosti Službe za inspekcijske poslove po ovome pitanju ova služba je dana 10.11. 2020. godine proslijedila predmet na nadležno postupanje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (vodni inspektorat). S obzirom da do dana sastavljanja ove obavjesti Federalna uprava za inspekcijske poslove, prema našim saznanjima, nije izvršila inspekcijsku kontrolu kod subjekta nadzora „Lager d.o.o. podružnica Sanski Most“, a u međuvremenu su se desila nova onečišćenja rijeke Blihe, inspektori ove Službe izlazili su na teren i o navedenom slučaju na rijeci Blihi sačinili službene zabilješke i fotosnimke koji su također proslijeđeni nadležnoj federalnoj inspekciji na postupanje“, navode u Općinskoj inspekciji.

Također, u saopćenju, kako ističu, demantuju neistine koje su putem raznih portala i na društvenim mrežama plasirane građanima Sanskog Mosta i poručuju da lokalna zajednica stoji uz svoje građane.

KOMENTARI