Osnivač Huaweija: Vlada SAD-a nas potcjenjuje

HomeVijesti

Osnivač Huaweija: Vlada SAD-a nas potcjenjuje

Huawei prodaje Honor kako bi spasio posao

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei bio je ljut što su Sjedinjene Američke Države zabranile tamošnjim telekomunikacijskim kompanijama upotrebu opreme ovog kineskog proizvođača, rekavši da SAD potcjenjuje njegove sposobnosti i sposobnosti njegove firme.Govoreći za kineske medije, Zhengfei je rekao da njega i njegovu kompaniju ne brinu američka ograničenja, iako je vrlo ljut, te je naglasio da će rijetko ko moći parirati Huaweiju kada je riječ o instaliranju 5G tehnologije u bliskoj budućnosti.

Prošle sedmice Sjedinjene Američke Države su dodale Huawei na listu kompanija s kojima američke firme ne mogu trgovati ako nemaju licencu. Taj potez je etiketiran kao eskalacija napora SAD-a da blokira kinesku kompaniju.

“Trenutna praksa američkih političara potcjenjuje našu snagu”, kazao je Zhengfei za kineske medije.

Važno je napomenuti da raste netrpeljivost zapadnih zemalja prema Huaweiju, koje su predvođene SAD-om, zbog navodnih rizika vezanih za korištenje njegovih proizvoda u mobilnim mrežama nove generacije 5G.

Potencijalna posljedica odluke SAD-a da Huawei stavi na svoju “crnu listu” već se pojavila u ponedjeljak nakon što je Google zabranio kineskom tehnološkom gigantu neke promjene u Android OS-u.

Kasnije u ponedjeljak američko ministarstvo trgovine je izdalo privremenu licencu koja je omogućila nekim kompanijama da nastave podržavati postojeće Huaweijeve mreže i uređaje.

Amerika je saopćila da će aktivirati licencu 90 dana, koja će omogućiti nastavak operacija za postojeće korisnike Huaweijevih mobilnih telefona te za ruralne širokopojasne mreže, rekao je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Ipak, Ren Zhengfei je umanjio značaj tog poteza SAD-a rekavši da se Huawei već spremio za američka ograničenja, piše BBC. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: