instant fap

Osnovcima u Srebrenici upisat će se u knjižice ‘jezik bošnjačkog naroda’

Osnovcima u Srebrenici upisat će se u knjižice ‘jezik bošnjačkog naroda’

Učenicima osnovne škole na području Općine Srebrenica u đačke knjižice bit će upisan ‘jezik bošnjačkog naroda’.

Odluka je donesena danas na Sjednici nastavničkog vijeća u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici. Ovu informaciju Feni su potvrdili nastavnici Prve osnovne škole kao i direktorDragi Jovanović.

“Prema Odluci Ustavnog suda Republike Srpske ministar prosvjete i kulture RS-a nam je kazao da naziv predmeta bude upisan „jezik bošnjačkog naroda“.  Tako da će učenicima u đačke knjižice biti upisan predmet ‘jezik bošnjačkog naroda'”, izjavio je FeniJovanović.

Roditelji djece su razočarani i ogorčeni ovom odlukom.

“Odluka je sramna. U ovom entitetu ništa nas ne može iznenaditi. Nadam se da će međunarodna zajednica stati u kraj diskriminaciji nad Bošnjacima, jer dugo smo trpili nepravdu. Ove godine su nas prevarili, a naredne godine ćemo slijediti primjer djece iz Konjević Polja”, kazao je Feni Alija Tabaković, jedan od roditelja djece iz Srebrenice.

Iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da Bošnjaci mogu svoj jezik zvati kako hoće, ova odluka se ne poštuje u manjem bh. entitetu.

“Odluka je poražavajuća za Bošnjake u Republici Srpskoj, jer nemamo pravo na svoj jezik. Naš jezik nije jezik bošnjačkog naroda, nego bosanski jezik. Jako sam razočarana nakon svega, jer su čekali kraj školske godine da saopće odluku, jer mi roditelji nemamomogućnost štrajka niti bojkota odluke. S obzirom da je moje dijete prvi razred u njegovoj knjižici ne piše naziv jezik, a naredne školske godine sa drugim roditeljima ću nastojati svim silama da se izborimo za naš bosanski jezik”, izjavila je za Fenu majka jednog od đaka Begija Smajić.

Učenicima na prvom polugodištu nisu podijeljene đačke knjižice zbog izučavanja bosanskog jezika, jer je tada usmenom direktivom iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a direktoru Prve osnovne škole u Srebrenici Dragom Jovanoviću sugerirano da se učenicima ne dijele đačke knjižice.

KOMENTARI