HomeVijestiBiH

Otvoren sedmi SBF: BiH može imati važnu ulogu u privrednom povezivanju Evrope i Azije

Izetbegović u Kaknju: Ovo je jedna od najuspješnijih općina u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju na otvaranju 7. Sarajevo Business Foruma (SBF) naglasio je privredne potencijale BiH pozivajući na njihovo iskorištavanje i mogućnosti koje se pružaju stranim investitorima.

Izetbegović je kazao da SBF ove godine ide korak naprijed zbog saradnje s Kinom i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, koje su u snažnom razvoju, a od čega svi mogu imati korist.

“Pokretanje privredne saradnje zasnovane na nekadašnjem ‘putu svile’, uz kineska ulaganja, koja su okrenuta budućnosti BiH može imati značajnu ulogu u privrednom povezivanju Azije i Evrope, zbog svog geostrateškog položaja”, istakao je Izetbegović.

On je dodao da 2016. godinu treba učiniti godinom uspjeha, te da je BiH već na tom putu tim što je u februaru predala aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, jer su integracijski procesi najbolji za napredak i razvoj.

“Ulagači koji na vrijeme prepoznaju privredni potencijal koji imamo bit će korak ispred onih koji oklijevaju zarobljeni u stereotipima prošlosti”, kazao je Izetbegović.

BiH ima ogromne privredne potencijale koji su neiskorišteni, a najviše u segmentu energetike, transporta, poljoprivrede i turizma. BiH ima šest milijardi tona rezervi uglja, zatim odlične uvjete za razvoj poljoprivrede, a šesta smo destinacija po rastu broja turističkih posjeta.

Izetbegović je na kraju obraćanja pozvao sve investitore da iskoriste potencijale BiH, naglašavajući da strani ulagači imaju ista prava kao i domaći, te da uvoz opreme ne podliježe carini, što je veoma važno.

Zamjenik premijera Republike Turske Mehmer Simsek podsjetio je kako Turska i BiH imaju duboke i snažne veze, te da BiH ima posebno mjesto u njihovim srcima.

“Stabilnost i prosperitet BiH i regije u cjelini je važan prioritet za Tursku. Pružali smo podršku ovoj regiji i nastavit ćemo to raditi. Svijet prolazi kroz težak period. Rast je usporio na tri posto, zemlje imaju sve veće dugove, a stanovništvo je sve starije. Javljaju se nemiri u određenim dijelovima svijeta. Svijetu je potrebno više saradnje , integracije i otvorenosti. Zato je ovakva regionalna konferencija koja uključuje Kinu i EU važan put”, rekao je Simsek.

Istakao je kako je “BiH privlačna destinacija za turske investicije” podsjetivši kako već u našoj zemlji imaju jednu najvećih turskih banaka.

“Turska je pored inkluzivnosti kao prioritet postavila strukturalne reforme. One ne bi trebale biti samo na papiru, jer korisne su samo ako se realizuju. Mislim da cijelom svijetu treba više strukturalnih reformi i da EU ne treba zaustaviti proces proširenja na cijeli Balkan, a i Turska treba biti dio te zajednice. Vjerujemo da BiH može postati glavna baza za proizvodnju za ciljana evropska tržišta, te baza za kineske investicije”, rekao je Simsek.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0