instant fap

Otvoreno pismo predsjedavajućeg Skupštine USK-a premijeru Vlade USK-a

Otvoreno pismo predsjedavajućeg Skupštine USK-a premijeru Vlade USK-a

Objavljeno 21. Novembar, 2013

Povodom Dana državnosti, 25.novebra, i mimoilaženja oko obilježavanja istog, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona je uputio otvoreno pismo premijeru Vlade Unsko-sanskog kantona, kojeg prenosimo:

“Gospodine Premijeru,

 Povodom Dana državnosti, 25. novembra, Skupština Unsko-sanskog kantona je na svojoj VII vanrednoj sjednici, usvojila zaključak, kojim je obavezala rukovodstvo Skupštine Unsko-sanskog kantona i stručnu službu da zajedno sa Vladom Unsko-sanskog kantona, da poduzmu aktivnosti vezane za obilježavanje jubilarne 70.godišnjice od održavanja prvog ZAVNOBiH-a svečanom akademijom ili svečanom sjednicom i to na sam dan tj. 25.11.2013.godine.

 Shodno navedenom zaključku, a zbog odsustva sekretara Skupštine USK-a, lično sam se pobrinuo da koordiniram sa sekretarom Vlade USK-a, kako bi usaglasili zajednički protokol.

 Nakon što sam, zajedno za službenicima u službi Skupštine USK-a pripremio plan aktivnosti povodom obilježavanja Dana državnosti, sa kojim se i složio sekretar Vlade USK-a i usaglašeni protokol ovjerili svojim potpisima, na protokol službe Skupštine su pristigle pozivnice iz Vašeg kabineta, u kojima stoji neki protokol, ali to nije protokol kojeg sam usaglasio sa Vašim sekretarom.

 Ne vidim zašto i zbog čega se postavljate iznad zakonodavne vlasti, te zašto ne postupite shodno zaključku Skupštine Unsko-sanskog kantona koji je Vama obavezujući. Skupština Unsko-sanskog kantona je od svog formiranja nosilac aktivnosti povodom obilježavanja Dana kantona, Dana nezavisnosti i Dana državnosti, te smatram da je nepojmljivo da po prvi put, Vlada i premijer preuzimaju ove aktivnosti, posebno ako su te aktivnosti samoinicijativne i u suprotsnosti sa zaključkom Skupštine Unsko-sanskog kantona. 

 Moja je ustavna i poslovnička dužnost i obaveza da sprovodim zaključke Skupštine USK, mislio sam da je i Vaša, ali očito da nije, iako ste javno izjavili da je Vaš kolegtivni šef Skupština USK.

 Koliko je meni poznato, Skupština Unsko-sanskog kantona nije raspuštena i ona je najviši organ vlasti na području Unsko-sanskog kantona, niti je ustanovljen neki novi oblik uređenja na USK (carevina ili kraljevina), ili možda jeste, a mi to ne znamo.

 Pošto Vi i pored ustaljene prakse ne želite da stavite svoje ime u pozivnici na svečanu sjednicu Skupštine, što je Vaše pravo, meni nije ništa drugo preostalo nego da sazovem svečanu sjednicu Skupštine čiji sam termin održavanja usaglasio sa dopredsjedavajućim Skupštine USK, a na koji nas je obavezala Skupština USK-a svojim zaključkom.

 Vaše je pravo da organizujete što želite, ali u ime Vlade USK, jer ste još uvijek šef izvršne vlasti na Kantonu, ali to ne možete raditi u ime Skupštine dok Vas ona zato ne ovlasti.

 25.novembar je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, dan kojim obilježavamo pobjedu nad fašizmom, dan kada obilježavamo pobjedu borbe za ravnopravnost svih naroda. 25. novembar ne treba biti poligon za politička nadmudrivanja i nadmetanja, obilježimo ovaj Dan dostojanstveno, u onom duhu i ozračju kakav je bio prije 70 godina.

 Gospodine premijeru moja je dužnost i ustavna obaveza da obavijestim javnost o ovome i to činim, jer oni zaslužuju tačne informacije, a to ću i ubuduće činiti.

 Srdačan pozdrav.”

Predsjedavajući Skupštine
Unsko-sanskog kantona
Farko Hodžić

 

KOMENTARI